Lépett a kormány a rendkívüli csapadékhiány miatt
2019.05.03
A mezõgazdaságot egyre gyakrabban és huzamos ideig sújtó aszály miatt a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig (legfeljebb egy hónapig) rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelõk számára tartósan vízhiányos idõszakban - közölte az Agrárminisztérium.

A mezõgazdasági területeket hónapok óta sújtó csapadékhiány a növényi kultúrák fejlõdését visszaveti és az agrárágazatnak súlyos károkat okoz. A kormány érdeke, hogy Magyarországon növekedjen az öntözött területek nagysága, és csökkenjenek a gazdálkodók terheinek.

Ezért elsõ lépésként az agrárminiszter javaslatára a belügyminiszter április elsejével tartósan vízhiányos idõszakot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy ebben a helyzetben kell vízkészletjárulékot fizetniük a gazdálkodóknak.

A kormány mostani döntésével megteremti a lehetõségét annak, hogy aszályos idõszakban a termelõk minél gyorsabban, bejelentés után elkezdhessék az öntözést. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatról szóló kormányrendelet szerint a vízhasználó bejelentés alapján, vízjogi engedély nélkül, a tartósan vízhiányos idõszakban, közvetlenül felszíni vízbõl, ideiglenes szivattyúállással - legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiséget - 100 hektár nagyságot meg nem haladó területen, legfeljebb egy hónap idõtartamig öntözhet.

Az egy hónapos idõszakot követõen az öntözés folytatása érdekében kezdeményezni kell az egynyári öntözés engedélyezését.

Az aszálykárok miatt a gazdáknak mielõbb érdemes piaci biztosítást kötniük, valamint igénybe venni a biztosítási díjtámogatásokat is, amelyekért a kérelmeket május 15-ig adhatják be szankciómentesen. Ezekkel együtt számíthatnak ugyanis a legnagyobb mértékben az agrárkár-enyhítési rendszer támogatására.