Mélyrepülésben az ausztrál QBE csoport
2012.01.13
Mélyrepülésbe kezdett az ausztrál QBE Insurance Group részvényének árfolyama a tõzsdén, miután a pénzügyi szolgáltató 2011-es eredményére vonatkozó elõrejelzését 50 százalékkal csökkentette – idézi a Bloomberget a Világgazdaság.

A biztosító részvényei több mint tíz éve nem estek akkora mértékben, mint a szerdai kereskedés alatt: a papírok értéke 13 százalékkal, 11,35 ausztrál dollárra zuhant vissza. A sydney-i székhelyû biztosítási csoport CDS-felára 45 bázisponttal, 405-re emelkedett szerdán, ez jelentõsen meghaladja a szektor 220 bázispontos globális átlagát. „A cég romló megítélésnek oka lehet, hogy a minõsítõcégek nem látják biztosnak azt, hogy a gyenge elsõ félévi számokat jobbak követik majd” – mondta Ken Hanton, a National Australia Bank Ltd. vezetõ elemzõje.

A QBE 1998 óta összességében 7,6 milliárd dollár értékben hajtott végre akvizíciókat, amely növelte a csoport kitettségét Új-Zélandon és Japánban, ahol az utóbbi években komoly, természeti csapásokból eredõ károkkal kellett szembesülni. A biztosító megszenvedte az európai adósságválságot is, hiszen annak nyomán leértékelõdtek a kontinensen eszközölt befektetései.