Közvetlen kártérítés az állami autók után - nem egyszerû a folyamat
2012.01.16
A kormány döntése értelmében az állami tulajdonban, üzemeltetésben levõ autókra idéntõl nem kötelezõ felelõsségbiztosítást kötni, az esetleges károkat közvetlenül térítik meg a károsultaknak – írja a Portfolio.hu. A Honvédelmi Minisztérium egy miniszteri rendeletben fogalmazta meg a követendõ eljárást.

A rendelet honvédségi jármûnek definiálja a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévõ, a honvédségi szervezetek által üzemeltetett, hatósági jelzéssel és okmányokkal ellátott gépjármû, pótkocsi, félpótkocsi, kerekes mezõgazdasági vontató, motorkerékpár, négykerekû segédmotoros kerékpár (quad), lassú jármû és munkagép, továbbá a hatósági engedélyre és jelzésre nem kötelezett segédmotoros kerékpár.

A - felelõsségbiztosítás alól - mentesített katonai jármûvek esetében sokszor elkülönül a tulajdonos és az üzembentartó, és még további két szervezet bevonása is szükséges a kárrendezés lebonyolításába, amely egyáltalán nem tûnik így egyszerûnek. A tulajdonosként bejegyzett szervezet feladatait az MH Logisztikai Ellátó Központ (a továbbiakban: MH LEK) végzi, mely vezeti, és naprakészen tartja a mentesített gépjármûvek jegyzékét. A kárrendezõ szervezet és a kár megtérítésére kötelezett szervezet adatszolgáltatása alapján vezeti, és naprakészen tartja a mentesített gépjármûvek kártörténeti nyilvántartását.

A kár megtérítésére kötelezett szervezet feladatait a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) végzi. A károsult a kártérítési igényét a kárrendezõ szervezetnél vagy a HM KPH-nál jelentheti be. A mentesített gépjármûvek által Magyarországon okozott, személyi sérüléssel nem járó károk esetében a kár mértékét a HM KPH által megbízott kárrendezõ szervezet méri fel és a kártérítés jogalapjára és összegszerûségére javaslatot tesz a HM KPH részére.

A személyi sérüléssel járó károk esetében mind a vagyoni, mind a nem vagyoni kár mértékét a HM KPH állapítja meg. Ezt a HM KPH - a személyi sérüléssel összefüggõ károk kivételével - a kárrendezõ szervezet által javasolt kártérítési összeg alapul vételével határozza meg.

A HM KPH köteles a kárrendezéshez nélkülözhetetlen dokumentumok beérkezésétõl számított 15 napon belül, de ezek beérkezésének hiányában is legkésõbb a kártérítési igény benyújtásától számított három hónapon belül a károsultnak kellõen megindokolt kártérítési javaslatot tenni azokban az esetekben, amelyekben a felelõsség nem vitás és a kárt jogcímenként (beleértve a kamatra vonatkozó tájékoztatást) összegszerûen megállapította, vagy indoklással ellátott választ adni a kárigényben foglalt egyes követelésekre. Azokban az esetekben, amikor a felelõsséget nem ismeri el, vagy az nem egyértelmû, vagy a teljes kárt összegszerûen nem állapította meg.

A HM KPH a kártérítési követelések jogosságát az üzemben tartó vagy a vezetõ vonatkozó nyilatkozatában foglaltak és a rendelkezésre álló tények és adatok összevetése alapján, az üzemben tartó kártérítési felelõsségéhez mérten köteles megállapítani. A HM KPH egyösszegû pénzbeli kártérítés esetén köteles a megállapított összeget a kártérítési javaslat elfogadását, vagy a kártérítés jogerõs megítélését követõ 15 napon belül a károsultnak megfizetni.

Az egyezségi ajánlatot - a HM KPH elõzetes írásbeli hozzájárulását követõen - a HM KPH nevében a kárrendezõ szervezet teszi meg a károsult felé. Amennyiben a károsult az egyezségi ajánlatot elfogadja, és az egyezség létrejön, az egyezség alapján a HM KPH teljesíti a kifizetést. Amennyiben a károsult az egyezségi ajánlatot nem fogadja el, és keresettel él a bíróságnál, a jogerõs határozat alapján a kifizetést a HM KPH teljesíti.

A mentesített gépjármûvek kártérítési fedezetének igazolására a tulajdonosként bejegyzett szervezet nevére kiállított forgalmi engedély szolgál.

A fentiekben többször hivatkozott kárrendezõ szervezet kárfelmérési feladatait évi 4 780 000 Ft-ért a Groupama Garancia Biztosító látja el. Mivel ez az érték nem érte el a közbeszerzési értékhatárt, az eljárást a \"honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjérõl\" szóló 71/2011. (VI. 30.) HM utasítás alapján saját hatáskörben bonyolította a minisztérium.