Drágíthatja a biztosításokat az új orosz szabályozás
2012.01.16
Messzemenõ következményei lehetnek a veszélyes anyagokkal foglalkozó gyárakra, illetve azok biztosítására vonatkozó új, szigorúbb szabályozásnak Oroszországban a Marsh szerint.

Az idén január elsején hatályba lépett szabályozás következtében a vállalkozások magasabb, akár tízszeres biztosítási díjakkal, törvényszegés esetén április elsejétõl pedig jelentõs bírsággal szembesülhetnek – véli a kockázatkezelési, tanácsadó és biztosítási alkuszcég.

A több mint 60 munkás életét követelõ 2009-es, oroszországi Sayano Shushenskaya vízerõmûben történt balesetet követõen bevezetett törvény a veszélyes anyagokat kezelõ üzemek tulajdonosai számára kötelezõ felelõsségbiztosítás kötését írja elõ a dolgozók, lakók és harmadik fél számára okozott károk fedezetére.

A törvény értelmében nem az egész vállalatra, csak egy-egy létesítményre kötelezõ a biztosítás megkötése, kockázatosságuk, és a lehetséges áldozatok maximális száma alapján. Biztosítás csak olyan társaságnál köthetõ, amely tagja az orosz felelõsségbiztosító társaságok nemzeti szövetségének.

A Sayano-Shushenskaya üzemben történt baleset rengeteg vitát eredményezett az Oroszországban mûködõ gyárak biztonságát, illetve elszámoltathatóságát illetõen. Az új törvény célja, hogy visszaszorítsa a hanyagságból eredõ káresemények számát, valamint hogy garantálja, hogy az áldozatok megfelelõ ellentételezésben részesüljenek – véli a Marsh.

A kiugróan magas bírságok elkerülése érdekében a cégeknek megfelelõ módon értékelni kell kockázatosságukat és annak megfelelõ biztosítás kell kötniük.