Csökkent a befektetési alapok vagyona májusban
2019.06.17
Májusban 0,4 %-kal, azaz 28 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tõzsdéket illeti, mind a fejlett mind a fejlõdõ piacokon esést láthattunk és ennek megfelelõen a BÉT-en is csökkentek a részvényárfolyamok. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben tovább gyengült a forint.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tõkeáramlások eredõje mínusz 9 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriákon belül vegyes kép rajzolódik ki, de a lényeg változatlan: az ingatlanalapokba érkezik a friss tõke, míg az abszolút hozamú alapokból távozik. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,4%-kal csökkent májusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.350 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok vagyona tovább csökkent a hónap során, de a korábbi ütemhez képest mégis kedvezõbb a kép. A tõkekivonás mindössze 1,6 milliárdot tett ki, a vagyon nagysága pedig 1,9%-kal csökkent.

A kötvényalapokból 7,9 milliárdnyi tõkét vontak ki a befektetõk. A rövid és a szabad futamidejû kötvényalapokból nagyságrendileg ugyanannyi, azaz 3 milliárd forint távozott, míg a hosszú futamidejû kötvényalapoknál csak feleannyi. A hozamoknak köszönhetõen azonban a kötvényalapok vagyona mindössze 0,2%-kal csökkent májusban.

A vegyes alapoknál is tõkekivonást (6 mrd) figyelhettünk meg az elmúlt hónapban, ami a kiegyensúlyozott vegyes alapoknak köszönhetõ, hiszen onnan a befektetõk 10 milliárdot vontak ki. Mind az óvatos, mind a dinamikus vegyes alapok esetében kisebb tõkebeáramlást figyelhettünk meg. Mindennek eredõjeként a vegyes alapok vagyona 1,3 százalékkal csökkent a hónap során.

A részvényalapokba 1 milliárdnyi tõke érkezett, de a hozamok kedvezõtlenül alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 2,9%-kal lett kevesebb.

A tõkevédett alapok esetében a tõkebeáramlás 7,5 milliárd forintot tett ki, aminek köszönhetõen a vagyonnövekedés 5,9% lett.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 26 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok azonban pozitívan alakultak, s bár messze nem tudták kompenzálni a tõkekivonást, de annak mértékét csökkentették. Mindennek eredõjeként a vagyon nagysága 3,6%-kal lett kevesebb.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban gyakorlatilag nem volt tõkemozgás. A hozamoknak köszönhetõen a vagyonváltozás összeségében plusz 0,8% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban 12,6 milliárdnyi friss tõke érkezett. A beáramló tõkéhez hozam is kapcsolódott, így összességében 1,1%-kal nõtt a kategória vagyona a hónap során.

Az árupiaci alapoknál 1,5 milliárdos tõkekiáramlást láthattunk a hónapban, ráadásul a hozamok is kedvezõtlenül alakultak, így a vagyon 5,7%-kal csökkent.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban tõkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok nem tudták a növekedést segíteni, de így is a vagyon nagysága 2,6%-kal növekedett.