Általános a tendencia: vitték a vagyont év végén a hazai alapokból
2012.01.17
December hónapban a gyengélkedõ forint és állampapírpiac rányomta a bélyegét a befektetési alap szektorra, illetve nyilvánvalóan a végtörlesztések finisbe kerülése is vagyoncsökkentõ hatással volt. A nyilvános részvényalapok kivételével minden egyéb alapkategóriában a visszaváltások kerültek túlsúlyba. A nyugdíjpénztári vagyonátadás utóhatásaként a vagyonértékesítés miatt decemberben tovább csökkent a zártkörû részvényalapok vagyona is.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 85 milliárd forinttal, azaz 2,5 százalékkal csökkent decemberben, ami nagyrészt a 74 milliárd forintos nettó visszaváltásokból, (melybõl 13 milliárd Ft a zártkörû részvényalap) adódik. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 3 261 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.


A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (61 százalékát) adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon decemberben 2,3 százalékkal csökkent, ezúttal a kép az egyes alapkategóriák estében meglehetõsen hasonló.

Az általános tendencia leginkább a pénzpiaci alapoknál érhetõ tetten. A hazai pénzpiaci alapokból 25 milliárd forint megtakarítás távozott, viszont a dollár- és euró-övezeti alapokba csak 800-800 millió friss tõke érkezett. Az egyéb pénzpiaci alapoknál is hasonló a kép, hiszen közel 8 milliárd forint távozott a hazai alapokból, és a többi területre a beáramlás ebben a kategóriában is mindössze 2 milliárd forint.

A kötvényalapok nagyon hasonlóan viselkedtek. Összességében 17,3 milliárdnyi visszaváltás volt tapasztalható, amibõl 13 milliárd a hazai rövid kötvényekhez kötõdik, a maradék pedig a hazai hosszú kötvényalapokhoz.

A részvénypiacokon a több hónapja tartó zuhanás után októberben egy jelentõsebb visszapattanást láthattunk, de novemberben ez az emelkedés újra megtorpant és decemberben lassú lecsorgást tapasztalhattunk. Ennek tudható be, hogy a részvényalapok vagyona 5 milliárddal csökkent decemberben. Elmaradt tehát a Mikulás rally, viszont a nem túl vidám piaci összkép ellenére a nyilvános nyíltvégû részvényalapoknál összességében pozitív tõkebeáramlás (1,5 mrd) volt tapasztalható, bár jelentõs eltérések mutatkoztak a különbözõ részpiacokba fektetõ alapoknál. Az ún. feltörekvõ európai piacokra fektetõ alapok kategóriája volt a nyertes, ahová 2,5 mrd friss tõke érkezett.

Ebben a hónapban a tõkevédett alapoknál is negatív volt az idõszaki értékesítés (2,9 milliárd forint), igaz a kezelt vagyon a pozitív hozamoknak köszönhetõen csak 700 millióval csökkent.

Az abszolút hozamú alapoknál kicsivel nagyobb 3,1 milliárdos volt a visszaváltás, a hozamok itt is javítottak a végeredményen, így összességében 2,5 milliárdos csökkenést láthattunk decemberben.

A nyilvános ingatlanalapoknál ugyanakkor némileg tovább erõsödött a már egy ideje tartó tõkekivonási trend. Novemberben 7,1 milliárd forint távozott ezekbõl az alapokból, míg az év utolsó hónapjában 12 milliárd. Ezzel az ingatlanalapok vagyona 400 milliárd forint alá süllyedt (395,6 mrd).

A kisebb kategóriákat illetõen a vegyes alapok viselkedése belesimult a trendbe. Az idõszaki visszaváltások 2,8 milliárdot tettek ki.

Az árupiaci alapok – a részvények mellett – a kivételt jelentik, mivel ide friss tõke érkezett. Igaz csak 123 millió forint.

A zártkörû alapok vagyona tovább csökkent. A novemberi 32,7% helyett ”mindössze” 7,4%-kal. A magyarázat viszont ugyanaz: a zártkörû részvényalapokból tõkét vontak ki, ezúttal 13 milliárdot. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a zártkörû abszolút és a származtatott alapok esetében viszont pozitív volt a tõkebeáramlás. Elõbbi esetében 2, utóbbi estében 3 milliárd forint.