Enyhébb banki szabályozást javasolnak a franciák és a németek
2012.01.23
A francia és a német pénzügyminiszter a bankok tõkeszabályozásának szigorítását tartalmazó Basel III kritériumok enyhítését javasolja majd hétfõn – idézi a Financial Times vasárnap esti cikkét az MTI.

A lap szerint Wolfgang Schäuble német és Francois Baroin francia pénzügyminiszter a növekedésre gyakorolt \"negatív hatások\" miatt közös nyilatkozatban kéri a magasabb tõkemegfelelési kritériumokat elõíró szabályozás késõbbi bevezetését.

A Financial Times a nyilatkozat általa látott változatára hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a pénzügyminiszterek külön elbánásban részesítenék azokat a pénzintézeteket, amelyek biztosító társaságokat birtokolnak, ahogy 3 évvel tolnák ki a tõkeáttételi mutatók kötelezõ közzétételét.

Az FT szerint a lépés heves tiltakozást válthat ki az Egyesült Királyságban, ahol a hatóságok rendre az európainál is szigorúbb szabályozás bevezetése mellett álltak ki. Németország és Franciaország mindazonáltal a növekedéslassító hatásai miatt enyhébb tõkekövetelményeket írna elõ.

Az FT úgy véli, a legnagyobb ellenállás a biztosító társaságokat tulajdonló bankok különszabályozása válthatja ki. Ebbe a kategóriába tartozik ugyanis két francia bank is, a Société Générale és Crédit Agricole is, amelyek így több milliárd euróval kedvezõbb tõkehelyzetbe kerülnének.

A nyilatkozattervezetben a két politikus a magasabb tõkemegfelelési mutatók nyilvánosságra hozatalának a jelenlegi határidõ 2015-rõl 2018-ra való kitolását javasolja. Ezen felül azt indítványozzák, hogy a kis- és közepes vállalkozások hitelezésének fellendítése érdekében az ilyen kihelyezések kedvezõbb tõkearányosítással kerüljenek elbírálásra.