2012 legbiztonságosabb autói - itt a lista!
2012.01.24
A Forbes idén is összeállította a legbiztonságosabb autók toplistáját, mely nagyrészt az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) 2012-es Top Safety Pick díján alapul.

Az Egyesült Államokban átadott díj azokat a jármûveket ismeri el, amelyek a legjobb személyvédelmet biztosítják a frontális, oldalirányú és hátulról bekövetkezõ ütközés, illetve borulás esetén.

A Forbes és az IIHS listája azonban nem fedik le egymást teljesen, miután az IIHS tesztjei kizárólag a magas értékesítési forgalmat generáló autókra korlátozódik, míg a Forbesé a kevesebb, mint 50 ezer dollárba kerülõ (alap)modelleket hasonlítja össze.

Íme a lista:

  • Audi A6: elsõsorban biztonsági funkciói, így a holttér figyelõ rendszere, a sávelhagyásra figyelmeztetõ rendszere, az ütközéselhárító rendszere, valamint éjjellátó rendszere miatt került fel a listára.
  • BMW 5-ös sorozat: A Forbest a közepes méretû sedan ütközési teszteredménye, adaptív fényszorói, holttér figyelõ rendszere, ütközéshárító, sávelhagyásra figyelmeztetõ és éjjellátó rendszere, valamint tolatókamera rendszere nyûgözte le.
  • Infiniti EX 35: Ez a SUV a high-tech biztonsági funkciók igen széles választékával rendelkezik, beleértve az adaptív fényszórókat, a holttér figyelõ, az ütközés elhárító, a sávelhagyásra figyelmeztetõ és a tolatókamera rendszert.
  • Infiniti M37/M56: ez a típus is az adaptív fényszórók, a holttér figyelõ, az ütközéselhárító és a sávelhagyásra figyelmeztetõ rendszer miatt került fel a Forbes listájára.
  • Mercedes-Benz E-osztály: Ezt a modellt adaptív fényszórói, holttér figyelõ rendszere, ütközéselhárító rendszere, hátsó oldalsó légzsákjai, sávelhagyásra figyelmeztetõ rendszere és éjjellátó rendszere tette toplistássá. Ezen kívül az Attention Assist, vagyis vezetõ éberségét figyelõ rendszer is piros pontot érdemel, amely figyelmeztetõ jelzést ad, ha fáradságot érzések a sofõrön.
  • Mercedes-Benz M-osztály. Ez a közepes méretû SUV hasonló biztonsági funkciókat nyújt, mint az E-osztály, beleértve az aktív holttérfigyelõ rendszert, az ütközéselhárító rendszert, a sávtartó rendszert és az éberségfigyelõ rendszert.
  • Volvo S60: A biztonsági funkciók közé tartozik az aktív fényszóró, a holttér figyelés, a teljes körû fékvezérléssel és gyalogos-felismeréssel mûködõ ütközésmegelõzõ rendszer, a sávelhagyásra figyelmeztetõ rendszer, az éberségfigyelõ rendszer, valamint az elõre szerelt kamera, amely segíti a sofõrt a látásban.
  • Volvo S80: Ennek a nagyobb sedannak a jellemzõi hasonlóak az S60-as modelléhez.
  • Volvo XC60: Ez a közepes méretû crossover SUV adaptív fényszórókat, holttér figyelést, teljes körû fékvezérléssel és gyalogos-felismeréssel mûködõ ütközésmegelõzést, sávelhagyásra figyelmeztetést és éberségfigyelõ rendszert kínál vezetõjének.