Fitch: stabilak a QBE kilátásai
2012.01.26
A Fitch Ratings megerõsítette a QBE Insurance Group Limited (QBE) hosszú távú adósbesorolását, valamint leányvállalatainak pénzügyi besorolását. A csoport kilátásait stabilnak ítélte a hitelminõsítõ.

Az értékelés tükrözi a csoport jól diverzifikált üzleti profilját, a hosszú ideje erõs mûködési eredményét, pénzügyi rugalmasságát és a konzervatív kockázatvállalási és befektetési szemléletét – közölte a Fitch. Ugyanakkor az alacsonyabb tõkemegfelelési mutatók, és a nagyobb pénzügyi tõkeáttétel – ha gyengébb üzleti eredménnyel párosulnak a jövõben – ronthatnak a csoport pénzügyi rugalmasságán.

A QBE-nek tavaly januárban sikerült egy átfogó, csoportszintû, több éves katasztrófa viszontbiztosítási programot kidolgoznia, azonban a gyakoribbá vált káresemények miatt jelentõs veszteségek keletkeztek csoporton belül is, valamint a QBE zárt viszontbiztosítója, az Equator Re számára is.

A tavalyi év üzemi eredménye várhatóan a nettó díjbevétel 7-7,5%-a lesz. A természeti katasztrófák által okozott magasabb kárigények, a magasabb kockázati felárak és az alacsonyabb diszkontráta mintegy 440 millió dollárral csökkentik az eredményt.

A tavaly tapasztalt jelentõs kárigényekre a QBE a díjak emelésével, egyes biztosító kitettségek csökkentésével igyekszik válaszolni, amely a Fitch szerint elegendõ lehet az idei teljesítmény javulásához. Továbbá, amennyiben a katasztrófák által okozott károk nagysága idén visszatérést mutat a hosszú távú átlaghoz, úgy még eredménynövelõ hatása is lehet az intézkedéseknek.

A Fitch szerint ugyanakkor a befektetési hozamok várhatóan idén is nyomottak maradnak, az állampapír hozamok csökkenése miatt. Amennyiben a QBE kapitalizációja tovább csökken, úgy az akár leminõsítéshez is vezethet – közölte a hitelminõsítõ.