Figyelem! Változások a baleseti adó következtében
2012.01.30
A január 1-tõl hatályba lépõ baleseti adó számos kérdést felvet a kötelezõ biztosítás befizetése kapcsán. A biztosítótársaságok az adó beszedésében egyfajta közvetítõ szerepet játszanak a gépjármû-tulajdonosok és az adóhatóság között. Ugyanakkor bizonyos esetekben elõfordulhat, hogy saját magunknak kell gondoskodnunk arról, hogy a biztosítási díj mellett az adó összege is beérkezzen a biztosítóhoz. Ennek elmulasztása akár a biztosításunk megszûnését, ezáltal pedig nem várt, komoly anyagi terhet is jelenthet, akár azt is, hogy a gépjármûvet díjnemfizetés miatt kivonják a forgalomból, és az adót – nagyobb összegû adóalap után - önadózás keretében kell teljesíteni. Az alábbiakban a Generali Biztosító hívja fel a figyelmet arra, milyen feladatokra és határidõkre kell figyelni a következõ idõszakban.

A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.) kiegészítésének alapján 2012-tõl életbe lépett a baleseti adó, amelynek megállapítása, beszedése, bevallása és befizetése a törvény alapján – az önadózás esetén kívül – a biztosítók feladata. A biztosítóknak a megállapított adót – fõszabályként - a törvény hatálybalépését követõen az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell beszednie, annyi részletben és olyan arányban, ahogyan azt az ügyfél fizeti. Azon szerzõdés esetében, amelynek 2011-es utolsó esedékes díjával lefedett idõszaknak van 2012-re áthúzódó része is, akkor a 2012-re esõ díjrész után is meg kell fizetni a baleseti adót, amelyet a szintén a biztosító köteles beszedni. Ennek az adónak a beszedését a biztosítók 2012. január 1-jei esedékességgel kezdeményezni kötelesek.

Az adó alapja az éves kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díj, illetve a fedezetlenségi díj, amennyiben a gépkocsi-tulajdonost ilyen kötelezettség terheli. Az adó mértéke az adóalap (kgfb díj, ideértve a fedezetlenségi díjat is) 30%-a, de a biztosító kockázatviselésével érintett idõszakban legfeljebb napi 83,- Ft/gépjármû.

Amennyiben az eredetileg megállapított biztosítási díj változik, a baleseti adó is arányosan növekszik vagy csökken. Így amennyiben bármely okból (pl. érdekmúlás – a gépjármûnek új tulajdonosa lesz vagy totálkárossá válik az autó) a befizetett biztosítási díj idõarányos része az ügyfélnek visszajár, és ekkor a megfizetett baleseti adó arányos részét is visszakapja. A biztosító által megállapított baleseti adó és a biztosítási díj befizetése után nincs további tennivaló az adóval kapcsolatban.

A legfontosabb tudnivalók a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás díjfizetés kapcsán

  • Ha a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizettünk be, akkor ezt a törvény szerint úgy tekintik, hogy részben vagy egészben a megállapított adófizetési kötelezettségünket rendeztük. Fontos tudni, hogy akár a díj, akár az adó megfizetésének elmaradása a szerzõdés megszûnését eredményezi. A szerzõdés megszûnése komoly anyag terhekkel járhat, hiszen a fedezetlenségi díj többszöröse lehet a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás eredeti, a biztosító tarifája szerinti díjának.
  • Amennyiben a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdés díjnemfizetés miatt megszûnik, az okmányirodák a jegyzõ határozata alapján kivonják a gépjármûvet a forgalomból. A gépjármû forgalomból történõ kivonása következtében a gépjármû üzembentartója önadózóvá válik. Ebben az esetben neki kell a fizetendõ baleseti adót bevallania és befizetnie az állami adóhatóság részére. A biztosító a kockázatviselés megszûnésétõl számított 15 napon belül igazolást küld arról, hogy az adó mely napig lett befizetve. Az önadózóvá váló személynek e napot követõen a gépjármû kivonása napjáig kell megfizetni az adót, mégpedig a MABISZ által közzétett fedezetlenségi díj alapulvételével, azzal, hogy ilyenkor az adó felsõ határának napi 83 forintos összegét sem lehet figyelembe venni.
  • Amennyiben eddig a szerzõdõ átutalással fizette a biztosítási díját, figyelnie kell arra, hogy az átutalás összegét a baleseti adó összegével meg kell növelnie. Beszedési megbízás (inkasszó) esetén érdemes kérnünk, hogy a számlavezetõ banknál intézkedjenek a baleseti adó mértékével megnövelt összeg beszedhetõségérõl. Mindez azért fontos, hogy a szerzõdés esetleges díjnemfizetés miatt ne szûnhessen meg. A Generali-Providencia Biztosító Zrt. 2012. január 1-jétõl minden esetben az adófizetési kötelezettséget figyelembe véve intézkedik a díj beszedésérõl.

 

Fedezetlenségi díj
Egy 2010-es törvényi rendelkezés értelmében fedezetlenségi díjat köteles fizetni az üzembentartó, ha a választott biztosítójánál a biztosítási díjat nem fizeti meg és szerzõdése díjnemfizetés miatt megszûnik. A fedezetlenségi díjat a kockázatviselés nélküli idõtartamra a MABISZ kártalanítási számlájára kell megfizetni, elõre meghirdetett tarifa alapján. A teljes fedezetlenségi díjat az a biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amely az üzemben tartóval a fedezetlenség idõtartamát követõen szerzõdést köt. Az üzemben tartó a kiszámított fedezetlenségi díjat az esedékes biztosítási díjrészlettel együtt – a biztosítási idõszakra járó díj teljes megfizetése esetén 30 napos határidõvel köteles megfizetni. A fedezetlenségi díj meg nem fizetése esetén a biztosító ugyanazt az eljárást követi, mint a biztosítási díj meg nem fizetése esetén, azaz a fedezetlenségi díj meg nem fizetése is a szerzõdés díjnemfizetéssel történõ megszûnéséhez vezet. Egy adott idõszakra számított fedezetlenségi díj jóval magasabb az adott jármûkategória ugyanekkora idõszakra esõ „normál” biztosítási díjánál, több száz forint is lehet naponta. Ez szándékosan van így, a jogalkotó ezzel is ki akarja kényszeríteni a jogkövetõ magatartást, a felelõsségbiztosítás megkötését és díjfizetéssel való hatályban tartását. A jogszabály nem ad lehetõséget sem a fedezetlenségi díj elengedésére, sem a részletfizetés engedélyezésére.

A fedezetlenségi idõszak elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy ha például a befizetési csekk nem érkezik meg, a banki átutalás, inkasszó nem történik meg a fizetési határidõt megelõzõen, akkor feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot biztosítójukkal, illetve bankjukkal és jelezzék a problémát. Aki pedig hosszabb ideig nem használja jármûvét és nem akar erre az idõszakra biztosítási díjat fizetni, akkor az okmányirodákban kezdeményezze a gépjármû ideiglenes kivonását a forgalomból, ugyanis csak ez esetben mentesülhet a díjfizetés terhe alól erre az idõszakra.