Coface: idén is bajban az európai építõipar!
2012.02.01
Az európai építõipar helyzete 2012-ben a megszorító intézkedésektõl függ – állítja a Coface. Tavaly az ágazat valamelyest kezdett magához térni, és szinte stabilizálódni tudott a három éves, 17%-os visszaesést követõen – olvasható a hitelbiztosító jelentésében.

Az építõipar a legnagyobb visszaesést Írországban, Spanyolországban, Dániában, Hollandiában, Görögországban és Közép-Európában szenvedte el, így ezen régiók iparági fellendülése hosszabb ideig fog tartani – véli a Coface. Ezekben az országokban az árak és a kínálat is elszálltak, és a cégek késedelmes fizetésének száma is folyamatosan emelkedik.

Az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Belgiumot és Olaszországot kevésbé érintette válság, ennek ellenére a tartósan magas árak miatt itt is csökkenés következett be. A válság nem érintette a német, osztrák, norvég, svéd, finn és lengyel építõipart sem, azonban a csõdök száma itt is magasabb, mint a többi ágazatban – állítja a hitelbiztosító.

Az építõipari tevékenységek intenzitása függ a válság adott ország általános gazdasági helyzetére kifejtett hatásától, valamint az érintett alszektorok helyzetétõl is. A feltörekvõ piacokon a szektor aktivitása továbbra is jelentõs, amely különösen kedvezõ egyes alágazatok, például a közmunka, valamint a magán- és intézményi nem lakáscélú építkezések számára.

A fejlett piacokon az aktivitás ezzel szemben inkább stagnáló, ahol a lakásépítési ágazaton belül különösen nagy különbségek figyelhetõk meg a demográfiai különbségek, a gazdasági környezet, a hitelfeltételek, az adóügyi jogszabályok, az üres lakások állománya és az árak függvényében.

2012-re a Coface igen szerény növekedést jósol az ágazat számára Európában, amennyiben a lakásépítési szegmens fellendülése folytatódik. Azonban a megszorító intézkedések is hatással lesznek a szektor fejlõdésére, különösen az állami megrendelésekre, míg üzleti és iparági létesítmények építésére elsõsorban a gazdasági bizonytalanság lesz hatással – véli a Coface.

Európában ellentétben az ázsiai-csendes-óceáni övezetben az építõipar várhatóan fellendülés elé néz idén. 2012-ben Japánban és Új-Zélandon egyaránt az ágazati aktivitás növekedésére lehet számítani, elsõsorban a tavalyi természeti katasztrófák pusztítása, az újjáépítés miatt. Ausztráliában rövid távon a gazdasági bizonytalanságok akadályozhatják a dinamizmust, azonban középtávon, a kedvezõ demográfiai változásoknak köszönhetõen itt is fellendülés várható.

Kínában 2010 óta az értékesítések csökkenése figyelhetõ meg, a hatóságok különféle, az ingatlanpiacot lehûteni szándékozó intézkedései, elsõsorban a banki hitelek korlátozása következtében. Az értékesítések csökkenése, az árak kiigazítása, és a lakásállomány megnövekedése várhatóan lassítani fogják a lakossági szegmens aktivitását, melyet részben ellensúlyozni fog az új állami, szociális lakásépítési program – olvasható a hitelbiztosító jelentésében.