Biometrikus azonosítás: elmaradt a várt robbanás
2012.02.02
A biometrikus adatok európai szövetsége (European Association for Biometrics) egy egész Európára kiterjedõ hálózatot kíván létrehozni, az iparág, a szabályozóhatóságok és a felhasználói csoportok összefogása érdekében.

A biometria általában azon gépek, technológiák összefoglaló neve, melynek funkciója az emberek azonosítása, valamilyen jellemzõjük alapján. A legismertebb ilyen tulajdonság az ujjlenyomat, az írisz- és az arcfelismerés. Európában azonban a biometrikus alkalmazások megítélése meglehetõsen ellentmondásos és vitatott.

Az EAB egy non-profit szervezet, melyet 2011 novemberében alapítottak azzal a szándékkal, hogy elõmozdítsák a biometrikus kutatásokat, valamint elõsegítsék a technológia hatékony és elõnyös alkalmazását.

„Az összes korábbi pozitív elõrejelzés ellenére egyelõre nem következett be a várt „biometrikus boom” – közölte Alexander Nouak, az EAB elnöke, valamint a Fraunhofer Számítgépes Grafikai Kutatóintézet biometria részlegének vezetõje. Nouak szerint a biometrikus adatok elsõdleges feladata, hogy növelje a biztonsági rendszerek kényelmi funkcióit.

„Azáltal, hogy a biometrikus jellemzõink mindig nálunk vannak, nincs szükség különféle kódok, jelszavak megjegyzésére, vagy kulcsok, kártyák hurcolására” – véli Nouak. „A biometria egyszerûsíteni képes életünket, miközben magánéletünk továbbra is védett marad, az elõírt biztonsági szint garantálásával egyidejûleg.”

Mindezeken túlmenõen a szervezet független kapcsolattartói szerepet is be kíván tölteni az érdekelt felek között, és támogatni kívánja a biometrikai szakértõk képzését. Munkájának középpontjába az EAB tagok közös képzési és kutatási tevékenységét kívánja állítani.

Az EAB elsõ nyilvános szereplésére az Európai Biometrikus Szimpóziumon kerül sok, 2012. február 17-én, Brüsszelben.