Csalásmegelõzés: mindenki a britektõl kér tanácsot
2012.02.03
Számos nemzet közül legutóbb egy lengyel delegáció látogatott el Londonba, hogy többet megtudjanak a brit biztosítási ágazat által használt, csalás-felderítési technikákról.

A varsói Lengyel Biztosítási Garanciaalap meghívottjai Londonban találkoztak a biztosítási csalások visszaszorítása érdekében létrejött hivatalos szervezet, az Insurance Fraud Bureau igazgatójával, Phil Bird-del, hogy információkat kapjanak az Egyesült Királyságban használt csalás-megelõzési eszközökrõl, így a csalás felismerõ szoftverrõl, a személyes adatok védelmérõl és az iparág összehangolt csalás elleni mûveleteirõl.

Bird kifejtette, hogy a biztosítási csalás olyan nemzetközi probléma, amelyben minden ország érintett. Az Egyesült Királyságban a hamis biztosítási kárigények nagysága megközelíti az évi 2 milliárd fontot, amely legalább 50 fonttal drágítja évente a becsületes ügyfelek díjait.

Wojciech Bijak, a Lengyel Biztosítási Információs Hivatal igazgatója a látogatás kapcsán elmondta, hogy tavaly a Lengyel Biztosítási Garanciaalap létrehozott egy központi gépjármû-biztosítási adatbázist, amely 188 millió adatot tartalmaz a szerzõdésekkel, balesetekkel és kapcsolódó kárkifizetésekkel kapcsolatban. 2012-ben, egy törvénymódosítás folytán a garanciaalap jogosultságot szerzett, hogy ezen adatok alapján végezhessen csalás-felderítési eljárásokat.

A lengyel delegáció elõtt már japán, francia, kanadai és spanyol szakértõk is megfordultak a szigetországban, hogy betekintést nyerjenek az ottani csalás elleni eljárásokba.