Cserben hagyott Malév utasok - sokan csak a biztosításukban bízhatnak!
2012.02.07
Számos érintett utas igénye sem a napokban kiadott kormányrendelet, sem pedig a hazai és uniós jogszabályok alapján nincs egyértelmûen rendezve, ráadásul a sikeres behajtás is kétséges - tudta meg az Origo.hu a D.A.S. JogSzerviz szakértõjétõl.

A január 31-ei kormányrendelet szerint az egyes igényeket legkésõbb 2012. március 31. napjáig kell benyújtani. A jogszabály adta lehetõségeket azok az utasok vehetik igénybe, akik a jegyüket a Malév járatainak leállása (2012. február 3.) elõtt vásárolták meg, és az a légitársaság leállásának napjára, vagy az azt követõ három napon belüli utazásra (azaz 2012. február 3-6. közötti idõtartam alatt) jogosított fel.

Azok az utasok is kielégítést kereshetnek, akik 2012. február 3-a elõtt már elutaztak, de legkésõbb 2012. február 29. napjáig érvényes visszautazásra feljogosító jeggyel rendelkeznek - húzta alá dr. Burján Zsuzsanna.

A kormányrendelet értelmében a feltételeknek megfelelõ utasok igényt tarthatnak a repülõjegy más járatra történõ átfoglalására, vagy más, alternatív közlekedési mód biztosítására (illetve ennek a költségének a megtérítésére) is.

Azok az utasok, akik csökkentett áron vásároltak repülõjegyet, vagy törzsutaspontért tették ezt meg, abban az esetben fognak a kormányrendelet hatálya alá tartozni, ha már elutaztak a célállomásukra és a retúrjegyük a 2012. február 3-6. közötti idõszakra vonatkozott. Nincsenek rendezve ugyanakkor azon utasok igényei, akik 2012. február 29. utáni járatokra foglaltak jegyet.

Azok a személyek, akik nem tartoznak a kormányrendelet hatálya alá, legfeljebb biztosításuk terhére rendeztethetik igényeiket. Ilyen biztosítás lehet a repülõjegy vagy utazási szerzõdés mellé kötött biztosítás (pl. sztornó biztosítás vagy utasbiztosítás) is. Ennek érdekében javasolt az érintett biztosítótársasággal a kapcsolatot mielõbb felvenni és bõvebb tájékoztatást kérni - emelte ki dr. Burján Zsuzsanna.

A Malév Zrt. a malev@malev.com e-mail címen vagy a 1476 Budapest, Pf. 79 levelezési címen keresztül fogadja a bejelentéseket.