Nehéz döntés elõtt az európai biztosítók!
2012.02.08
Nehéz stratégiai döntési helyzet elõtt állnak 2012-ben az európai élet- és nem-életbiztosítók, miután a legutóbbi európai szuverén leminõsítések további nyomás alá helyezik a társaságok tõkehelyzetét – derül ki az Ernst & Young legújabb, a biztosítási iparág kilátásait vizsgáló elemzésébõl.

A makrogazdasági és politikai tényezõk ingadozása illetve romlása egyaránt károsan hat a biztosítók mérlegére, de a fogyasztókat és a befektetõket is negatívan érintik. A fogyasztói igények és elvárások folyamatosan változnak, miközben a régió érett biztosítási piaca önmagában is megnehezíti a további növekedés elérését. E tényezõk együttesen komoly kihívás elé állítják a biztosítókat, akik bevételük és nyereségük növelésére egyaránt törekszenek – olvasható a jelentésben.

Az Európában zajló gazdasági folyamatok jelentõs mértékû kockázatot jelentenek a biztosítók mérlegeire, amely várhatóan organikus növekedés helyett elnyújtott stagnálást eredményez – közölte az E&Y Európa, Közel-Kelet, India és Afrika régióiért felelõs biztosítási vezetõje, Andreas Freiling, hozzátéve: a költségvetési egyensúlyhiány, amely számos európai ország leminõsítéséhez vezetett, az európai biztosítók és viszontbiztosítók mérlegeit is hátrányosan befolyásolta.

„Idáig a hitelminõsítõket megnyugtatta a biztosítók többségének viszonylag erõs tõkehelyzete és hosszú távú kilátásaik. Régóta tudjuk, hogy a biztosítók államkötvényekkel szembeni kitettsége elkerülhetetlen, különösen abban a valutában, amelyben tevékenykednek. Miután az eurózóna válságának végleges megoldására a közeljövõben nincs kilátás, a biztosítók szükségszerû államkötvény kitettsége, a recesszió hosszú távú hatásai és az alacsony kamatlábak együttesen arra kényszeríthetik a hitelminõsítõket, hogy felülvizsgálják a biztosítók minõsítését” – helyezte kilátásba Freiling.

Az Ernst & Young öt olyan területet, feladatot nevezett meg az európai biztosítási ágazat számára, amely fejlesztést igényel 2012-ben:

1. a szervezet átalakítása, hogy gyorsabban tudjon reagálni az új kihívásokra,
2. a pénzügyi mûveletek és rendszerek átalakítása,
3. a kockázatkezelés integrálása,
4. a termékportfólió racionalizálása a változó fogyasztói igényeknek megfelelõen,
5. különbözõ fogyasztói csatornák alkalmazása, a versenyképesség megõrzése céljából.

Az európai környezet továbbra is gyorsan fejlõdik, amire a vállalatoknak szintén nagyon gyorsan reagálniuk kell. Azok a társaságok, amelyek hatékonyan azonosítják és gyorsan végrehajtják a stratégiai döntéseket, könnyebben képesek minimalizálni a kedvezõtlen piaci feltételek negatív hatásait, egyúttal a kedvezõ lehetõségek saját hasznukra fordításában is sikeresebbek lehetnek. Az Európa gazdasági jövõjét érintõ alapvetõ változások, a lassú növekedési kilátásokkal, és a szabályozási nyomással együtt arra fogják késztetni a biztosítókat, hogy felülvizsgálják vállalati struktúrájukat, üzletmixüket és fejlesztési programjaikat – olvasható a jelentésben.

A folyamatosan változó szabályozói és számviteli elõírások egyre részletesebb és naprakészebb információkat követelnek meg a biztosítókról. A társaságok meglévõ számítógépes rendszerei, folyamatai, az adatok minõségével kapcsolatos aggodalmak mind gátat jelentenek ezen követelmények teljesítésének, ráadásul a biztosítók nem is ugyanarról a pénzügyi és technológiai fejlettségi szintrõl igyekeznek ezen kötelezettségeknek eleget tenni.

Az Ernst & Young várakozásai szerint továbbra is az internet egyre elterjedtebb használata fogja a legnagyobb kihívást jelenteni az értékesítési modellek és marketing tervek tekintetében. A szabályozási változások ugyanakkor jelentõs hatást gyakorolnak majd bankbiztosítási modellekre az egyes országokban, megváltoztatva a versenykörnyezetet és lehetõséget teremtve az új értékesítési kapcsolatok kialakítására. Következésképpen, a biztosítóknak és a bankoknak meg kell majd osztaniuk egymással az ügyfél információikat és közös képzéseket kell szervezniük, hogy a keresztértékesítésben rejlõ lehetõségeket maximálisan ki tudják használni – állítja a jelentés.

A szolvencia és számviteli követelményeket átalakító szabályozási változások mind tõkemenedzsment, mint mûködési szempontból érinteni fogják a biztosítókat – közölte Shaun Crawford, az Ernst & Young globális biztosítási üzletágának vezetõje. Az új tõkekövetelmények például az üzleti és termék mix újragondolására késztetik a társaságokat, az új jelentéstételi követelmények pedig az adatok minõségének javítására, és a pénzügyi rendszerek megújítására kényszerítik õket – tette hozzá Crawford.