Fagyos február – így védd az ingatlanodat
2012.02.10
Februárban Európa szerte rendkívül hidegre fordult az idõjárás. Éppen ezért az Aviva biztosító azt tanácsolja a lakástulajdonosok számára, hogy végezzenek el néhány egyszerû ellenõrzést a ház körül, elkerülve ezáltal például a vezetékek elfagyását, amely akár csõtörést, vagyis jelentõs károkat eredményezhet.

Egyetlen kis csõrepedés az egész lakást elöntheti, tönkretéve a lakberendezési tárgyakat, de akár az egész mennyezet leszakadhat, óriási károkat eredményezve. A szivárgást sajnos gyakran napokig nem lehet észrevenni, így a károk sokkal nagyobbak lehetnek.

A lakástulajdonosok számára ez hónapokig tartó kellemetlenségeket eredményez, amíg a lakás kiszárad és kijavításra kerül, nem beszélve az emiatt esetleg kárba veszõ szabadnapokról.

Idén viszonylag enyhén indult a tél, az utóbbi hetekben azonban hirtelen több tíz fokot esett a hõmérséklet, ami sok lakástulajdonoson kifogott. A csövek elfagyása óriási problémákat tud okozni, egyes esetekben egész emeleteket tehet tönkre ingatlanokban. A nem korszerû fûtési rendszerekkel, vagy nem megfelelõen szigetelt csövekkel rendelkezõ otthonok esetében a kockázat még nagyobb.

Az üresen hagyott ingatlanok esetében a szivárgó csövek akár napokig észrevétlenek maradnak, érdemes ezért inkább megkérni egy barátot, vagy szomszédot, hogy ellenõrizze idõnként a házat.

Néhány egyszerû óvintézkedéssel megakadályozható egy esetleges katasztrófa bekövetkezése:

  • Lehetõleg az üresen hagyott ingatlanokat is fûtsük alacsony hõmérsékleten, még egy hosszabb hétvégén is, így biztosan nem fagynak el a csövek.
  • A padlástérbe vezetõ nyílásokat hagyjuk nyitva, hogy a tetõtérben is szabadon cirkulálhat a meleg levegõ
  • Ha hosszabb idõre elhagyjuk a házunkat, zárjuk egy a víz fõcsapját. Û
  • Szigeteljük a csöveket, különösen ha a padlástérben futnak

Ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, és csõtörésre kerül sor, zárjuk el a fõcsapokat azonnal; hogy ne kerülhessen több víz a rendszerbe, azon keresztül pedig a lakásba. Nyissunk ki minden csapot, hogy azon keresztül távozhasson a csövekben lévõ víz. Kapcsoljuk ki a központi fûtést, illetve minden egyéb vízmelegítõ berendezést. Hívjunk egy szerelõt, aki azonnal orvosolni tudja a problémát, és persze azonnal értesítsük a biztosítónkat, hogy a kárrendezési folyamat megkezdõdhessen.