Így reagált az Uniqa az ombudsman kifogására
2015.02.11
Az Uniqa Biztosító megalapozatlannak tartja az alapvetõ jogok biztosának álláspontját, amely szerint a biztosító kárfizetési gyakorlata sérti a jogbiztonság követelményét – írja a Privátbankár.hu. Székely László ombudsman azt kifogásolta, hogy az Uniqa a kárfizetésnél különbséget tesz annak alapján, hogy a javításkor a biztosítóval szerzõdéses kapcsolatban álló vagy más forgalmazótól rendelték-e az alkatrészt.

Az Uniqa tavaly nyáron bevezetett új kárrendezési eljárása a gépjármû-javító szolgáltatókkal, szervizekkel történõ elszámolásra vonatkozik, semmilyen módon nem érinti a károsultak teljes kártérítésre vonatkozó kötelezettségét. Sõt, a biztosító szerint a károsultak, illetve biztosítottak kizárólag elõnye származik a változásból, az arányosan alacsonyabb önrész (minimál önrész feletti károk esetén), az esetleges kármegtérítés összegének csökkenése formájában.

A tavaly augusztusi bevezetés óta több mint 18 ezer gépjármû kárt rendezett a társaság, amellyel kapcsolatban az új eljáráshoz köthetõen egyetlen ügyfélpanasz sem érkezett - hangsúlyozzák.

Az Uniqa megjegyzi azt is, hogy az új eljárás kizárólag egyes javítók, márkaszervizek gazdasági érdekeit sérti, mivel a biztosító tapasztalata szerint egyes gépjármûjavítóknál nagyságrendekkel, akár 20-40 százalékkal is drágább a javítás, ha azt egy biztosító fizeti meg és nem egy magánszemély.

A közlemény kitér arra, hogy egyes márkaszervizek a javítások elszámolása során az éppen aktuális piaci árak helyett, az importõrök által egyoldalúan, a kalkulációs rendszerekbe - Audatex, Eurotax, DAT - bediktált alkatrészárakat alkalmazzák. Ezzel szemben a nem biztosítási szerzõdések terhére történõ javítási munkák során, a javításokat megrendelõ személyek felé elszámolt alkatrészek árai ehhez képest akár 20-30-40 százalékkal is alacsonyabbak.

A biztosító a közleményéhez csatolt egy számlát is, amelyben a javító kiemeli: "nem kell rá kedvezmény biztosítós lesz". Ez a hozzáállás az Uniqa szerint szektorszinten több milliárd forint plusz terhet jelent a biztosítási veszélyközösség számára, amely a magasabb kárkifizetésekben és a magasabb ügyfél önrész kifizetéseken keresztül áramlik a javítói szektorba.