Meddig tart még a rendkívüli fagy?
2012.02.13
Az évtizedek óta nem látott fagy Európa szerte várhatóan február végééig is kitart – állítják vezetõ meteorológusok – növelve a további halálesetek várható számát, valamint az európai spot gázár szintet.

„Február közepén némi változás jöhet, de nem jelentõs enyhülés, a hideg várhatóan a hónap végééig kitart” - mondta a brit The Weather Channel meteorológusa a Reutersnek. A kemény hideg és havazás már több száz ember életét követelte Európában, a hõmérséklet néhány kelet-európai országban elérte a mínusz 40 Celsius fokot is.

Bulgáriában több mint 130 falu maradt áram nélkül múlt hét szerdán, ahova a hadsereg szállított élelmiszert és gyógyszer – közölte a bolgár Honvédelmi Minisztérium. Az olvadó hó késõbb egy gátat is átszakított, amely elárasztott egy egész falut, nyolc ember halálát, további két fõ eltûnését okozva. Kristalina Georgieva, az Európai Unió kríziskezelésért felelõs biztosa szerint a legrosszabb, az árvíz még hátra van.

Szerbiában már több mint 13-an meghaltak, mintegy 70 ezer embert pedig elvágott a hó a külvilágtól. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy takarítsák el a jégcsapokat a tetõkrõl, miután egy nõt Belgrádban már megölt a lezuhanó jégcsap. Egy szerb energia szakértõ azt nyilatkozta, hogy a villamos energia fogyasztás jelentõsen megugrott, azonban a víz- és szénerõmûvek termelését is akadályozza a fagy.

Horvátországban a nagy szél az Adriai-tengeren található Pag-szigeten rengeteg halat sodort a partra, amit a helyiek bevásárló szatyrokban gyûjtenek össze – közölte a Zadar rádió.

Nem lesz korai olvadás

Az Észak-Oroszországból érkezõ hideg sarki levegõ megakadályozza, hogy melegebb levegõ érkezzen Európába, ez eredményezi a napok óta tartó fagypont alatti hõmérsékletet. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakértõi szerint nem kizárt, hogy egész februárban maradnak a kemény mínuszok.

Az Európa és az Északi-sark közötti nyomáskülönbség is magyarázatul szolgál a fagyos, hideg idõre, amely várhatóan még 2-3 hétig nem egyenlítõdik ki, várhatóan tehát nem számíthatunk hamarosan olvadásra. A hetekig tartó enyhe idõjárás után beköszöntött drámai fordulat a szakértõket is meglepetésként érte, bár a jelenség önmagában nem szokatlan. A WMO szakértõi szerint valójában egészen egyedülálló és némiképp érthetetlen az idei tél alakulása, melyben a hideg ilyen hirtelen köszöntött be és vált tartóssá január végén. A Point Carbon idõjósa szerint 1986-ban volt utoljára hasonlóan súlyos hideg február hónapban.

A rendkívüli hideg a gázárakat is rekord magasságba repítette, Oroszország korlátozta gázexportját Európába, miután a kereslet rekord szinteket ért el, amely egyes országokat, így például Olaszországot Algériából történõ behozatalra kényszerítette.