Évekig tart még, mire rendezõdhet a leégett Andrássy úti palota sorsa
2017.08.28
Még 2014-ben, tetõszigetelési munkák során kipattant szikra következtében égett le a Kodály Körönd emblematikus épületének felsõ szintje. A bíróság még mindig azt vizsgálja, köteles-e fizetni a biztosító, de messze nem ez az egyetlen romos, ráadásul rendezetlen helyzetû épület Terézvárosban - írja a napi.hu.

A magántulajdonban levõ épületben a kerületi önkormányzatnak 11 százalékos tulajdoni hányada van. A Napi.hu kérdésére elmondták: amennyiben az újjáépítés érdekében szükséges, megválnának tulajdonjogukról, ha ezzel segítenék a megrongálódott ház mielõbbi újjáépítését. A tetõszerkezet és a födém rendbehozatala az elsõ becslések szerint 1,5 milliárd forintba kerülne. A helyzetet bonyolítja, hogy a társasház tulajdonosai az épület biztosítójával három éve perben állnak. A per egyelõre az úgynevezett jogalapi résznél tart, azaz azt vizsgálja a bíróság, hogy a biztosítónak kell-e fizetnie. Ez sok jóval nem kecsegtet, hiszen jogerõs ítéletre még éveket kell várni - miközben a ház tetõszerkezetét csak ideiglenesen fedték be. Az épületre az MKB Biztosítóval kötöttek szerzõdést - azóta viszont a biztosító ominózus üzletága már kétszer is gazdát cserélt.

A biztosítónak szerint erre a tûzkárra nem vonatkozott a biztosítás, mert kizárta azt a kockázatot, amely építési tevékenységbõl ered, és szerinte a perbeli tûz ilyen volt, mert a tetõ szigetelését végezték. Egyelõre tanúkat hallgatott meg a bíróság a biztosítás megkötésére vonatkozóan (alkuszok és a két korábbi közös képviselõ), és meghallgatták azt a két munkást is, akik a tetõ szigetelését végezték. A bíróság szakértõt fog kirendelni, akinek feladata a tûz okának meghatározása, figyelemmel arra is, hogy a párhuzamosan folyó közigazgatási perben a bíróság megsemmisítette azt a határozatot, amely szerint a tûz oka építési tevékenység.

A teljes cikk a napi.hu oldalán olvasható