Jelentõs európai biztosítókat minõsített le a Moody’s
2012.02.16
Ma reggel több európai biztosítótársaságot leminõsített a Moody’s amelyek jelentõs spanyol, illetve olasz államkötvény expozícióval rendelkeztek, köztük a Generalit, az olaszországi Allianzot, az Unipolt és a Mapfre két kereskedelmi leányvállalatát. Az Allianz, az AXA és az Aviva, valamint leányvállalataik minõsítésén nem változtatott, azonban kilátásaikat stabilról negatívra rontotta.

A leminõsítésekre azután került sor, hogy a hitelminõsítõ múlt héten rontott a spanyol, illetve olasz adósbesoroláson, azonban a biztosítótársaságok továbbra is jobb minõsítéssel rendelkeznek az egyes országoknál, köszönhetõen az erõs üzleti tényezõknek.

„A tõkepiacon tevékenykedõ cégek egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek, a meglehetõsen kemény finanszírozási feltételektõl, az emelkedõ kockázati felárakon, a megnövekedett szabályozási terheken át, a nehezebb mûködési feltételekig” – olvasható a hitelminõsítõ közleményében.

Az amerikai hitelminõsítõ intézkedése 16 európai ország 114 pénzügyi intézményét érintette, tükrözve a kormányok romló hitelképességét, és az adósságválság hatását.

Múlthét hétfõn a Moody’s hat európai ország, köztük Olaszország, Spanyolország és Portugália besorolását rontotta, és figyelmeztett, hogy Franciaország, Nagy Britannia és Ausztria is elveszíthetik kitûnõ AAA minõsítésüket.

A Standard&Poor’s már lerontotta Franciaország és Ausztria legjobb besorolását, további hét eurózónabeli országot szintén leminõsített múlt hónapban.