Moody’s: apadnak az európai biztosítók tartalékai
2013.06.21
Az immár hét éve tartó folyamatos tartalékfeloldást követõen meglehetõsen kevés puffer maradt a biztosítóknál.

2013 folyamán és az után is lassulni fog az európai nem-életbiztosítók tartalék feloldása, mivel a 2005-2009 közötti általános piaci visszaesés továbbra is érezteti hatását az európai biztosítási piacon – véli a Moody’s Investors Service.

Az immár hét éve tartó tartalékfeloldást követõen felmerül a kérdés, hogy mennyi pufferrel rendelkeznek még a biztosítók.

A tartalék mozgásokat igen nehéz megjósolni, azonban a jövõbeli teljesítmény szempontjából igen fontos szerpet játszanak – közölte a hitelminõsítõ. Az, hogy a tartalékok mennyiben alakulnak a várakozásoknak megfelelõen, jelentõsen befolyásolhatja a biztosítók és viszont jövõbeli nyereségességét és tõkemegfelelését – tette hozzá a Moody’s.

A céltartalékok kedvezõtlen alakulása jelentõs hatással lehet a jövedelmezõségre és a tõkeáttételi mutatókra. Minél kevésbé tud hozzájárulni a tartalékfeloldás a biztosítói jövedelelmhez, annál inkább a költségek csökkentésével, és a tarfiák emelésével kénytelenek majd kompenzálni az alacsonyabb nyereséget.

Amennyiben az alacsony inflációs és kamatkörnyezet továbbra is fennáll, úgy a Moody’s úgy véli, hogy megismétlõdhet a 2000-es évek elejét jellemzõ széleskörû és súlyos tartalék romlás, amely a hitelminõsítést is negatívan befolyásolja.