Egyre gyakoribb idõjárási katasztrófák: miattunk kötünk lakásbiztosítást?
2012.02.21
Új lakásbiztosítási szerzõdés kötésénél nem az ár az elsõdleges szempont, inkább a megbízhatóságot és a szolgáltatás minõségét helyezik elõtérbe – összegezhetõ a Groupama Garancia Biztosító és a TNS Hoffmann közös kutatásának eredménye.

A magyar lakosság nagy része rendelkezik lakásbiztosítással, a 73 százalékos lefedettség még a nyugat-európai országokhoz képest is magas. A lakosság 80 százaléka szerint gyakoribbak az idõjárási katasztrófák, és közülük is elsõsorban a nyugat-magyarországi, városi lakosok érzik ezt így. Legkevésbé pedig a Budapesten élõ, magasabb jövedelemmel bírók osztják ezt a nézetet. Valószínûleg ennek is betudható, hogy a válaszadók 58 százaléka a korábbinál fontosabbnak tartja, hogy lakásbiztosítást kössön, aki pedig már rendelkezik ilyen termékkel, nem szeretné azt lemondani.

A kutatás alapján az ingatlantulajdonosok számára egy új lakásbiztosítás megkötésénél az egyik legfontosabb szempont a szolgáltatások széles köre: a válaszadók 81 százaléka tartja fontosnak, hogy a lakásbiztosítás a lehetõ legtöbb szolgáltatást nyújtsa.

A megkérdezettek arra a kérdésre, hogy hol, milyen módon kötnének szívesen lakásbiztosítást, kiemelkedõen nagy arányban választották a „biztosítási fiókban” (54 százalék), illetve a „biztosítási ügynökön, alkuszon keresztül” (32 százalék) választ, míg az egyéb kötési lehetõségeket jóval kisebb arányban preferálnák, így kevesebben kötnének lakásbiztosítást pl. internetes biztosításközvetítõnél (10 százalék). A tanácsadás, a személyes konzultáció tehát továbbra is kiemelten fontos, mikor otthonunk biztosítási védelmérõl döntünk.

A kutatás kitért az öngondoskodás és a biztosítási termékek összefüggéseire is. A felmérés elemzése alapján elmondható, hogy az öngondoskodáshoz leggyakrabban a megtakarításokat (88 százalék), illetve a nyugdíjas évekrõl való gondoskodást (83 százalék) sorolják a válaszadók, ugyanakkor 66 százalékuk egyetért azzal is, hogy az öngondoskodásnak része az otthonuk védelme, azaz hogy rendelkezzenek lakásbiztosítással.