Mibõl végtörlesztett a lakosság: az adóhatóság nem vizsgálódhat
2012.02.29
2011 a háromcsapás éve volt: a bankadó, a baleseti adó és a végtörlesztés nyomta rá bélyegét- idézi az ING elnök-vezérigazgatóját a Privátbankár.hu. Kovács Zsolt szerint a végtörlesztõk nagy része okosan nyúlt a megtakarításaihoz, hogy a végtörlesztésre forrást nyerjen.

Kovács Zsolt az IIR Hungary Biztosítás 2012 konferenciáján tartott elõadásában elmondta: a végtörlesztés \"Derült égbõl villámcsapásként” érte a hazai biztosítási piacot. De a bankadó, a baleseti adó, a magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes pénztárak újraszabályozása is 2011-ben következett be.

E mögött valószínûleg A végtörlesztés miatt tavaly év végén a lakosság nagy része mobilizálta a megtakarításait, részben ennek tudható be, hogy 2011-ben 60 ezerrel csökkent a hazai biztosítók által kezelt szerzõdések száma.

A biztosítók többsége azzal számol, hogy a végtörlesztés után ismét elõtérbe kerül az öngondoskodás, ráadásul a devizahitelek kiváltása, így az árfolyamkockázat megszûnése kedvezhet hosszú távú pénzügyi tervezésnek.

A PSZÁF adatai alapján az elõzetes becsléseknek nagyjából megfelelõ ember végtörlesztett, ugyanakkor a visszafizetett átlagos összeg meglepõen nagy volt - mondta Kovács. Közel 6 millió forintos hitel volt az átlag visszatörlesztett tartozás az elõzetesen várt 3 millió forint helyett, vagyis a vagyonosabb rétegek éltek a lehetõséggel.

A végtörlesztõknek csak 27%-a vett fel forinthitelt, a maradék a megtakarításaihoz nyúlt. A lehetõség megpörgette az ingatlanpiacot is, sokan lakáseladásból szerezték meg a szükséges pénzt. \"A magyar kisbefektetõk általában a kevésbé kockázatos eszközöket választják, ez most jó hír volt, hiszen racionálisan nyúltak hozzá a megtakarításaikhoz a végtörlesztésnél\" - mondta Kovács.

A végtörlesztés az életbiztosítások piacán éreztette hatását leginkább. A PSZÁF közel 40 milliárdra tette a visszavásárlások mértékét, mely fõleg a unit-linked biztosításokat érintette - de ez a volumen eddig is hasonló volt az elmúlt években.

Kovács szerint a számok mögött nehéz meglátni, hogy mi is történt pontosan tavaly év végén: de vegyes biztosítások piacán kevésbé jelentõs volt az elmozdulás, a pénz fõleg a unit-linkedbõl jött.

A lakosság fõleg a devizában elhelyezett megtakarításaikhoz nyúlt hozzá, amivel a gyenge forint miatt különösen jól jártak. A lakosság nagy része fõleg a rövid lejáratú megtakarításaikhoz nyúlt hozzá elõször. Összességében tehát a végtörlesztés nem okozott extrém változást. Kovács elõadásában utalt rá, hogy a készpénz állomány igen magas még mindig, a végtörlesztésre fordított források közel 20%-a nem ismert például (a törvény szerint ennek kapcsán az adóhatóság nem is indíthat vizsgálatot).