Utolsó rohamra készülnek jövõhéten a biztosítók
2012.03.05
A lakosság végtörlesztés nyomán megcsappant tartalékai és a gyenge forint eredményeképpen az idén csökkent a hosszabb idõre síelni utazók száma és a külföldi tartózkodások hossza. Ugyanakkor a síelõk továbbra is gyakran látogatnak ki egy-egy hosszú hétvégére a szomszédos országokba – az utolsó ilyen roham épp a jövõ héten várható. Ilyenkor sem érdemes spórolni az utasbiztosításon és célszerû speciálisan téli sportokra kiterjedõ biztosítást kötni. A Genertel összegyûjtötte, hogy mire figyeljünk baleset esetén és melyek azok az esetek, kizáró okok, amikor biztosan nem fizet nekünk a biztosító.

A márciusi négynapos hétvége a magyar síelõk számára az utolsó „rohamot” jelenti; ilyenkor több tízezren indulnak útnak, jellemzõen Ausztriába, Szlovákiába. Fontos, hogy ilyenkor, speciális télisport-balesetre vonatkozó biztosítást kössünk, mert a klasszikus utasbiztosítási termékek nem nyújtanak megfelelõ fedezetet síbalesetekre, azokat a hagyományos külföldi utakra érdemes csak kötni.

A télisport utasbiztosítás kiterjed a „klasszikus utasbiztosítás” által fedezetet kockázatokra, és emellett fedezi az ilyenkor tipikusan elõforduló baleseti sérülések orvosi költségeit, a hegymentést, helikopteres mentést, a sérültek hazaszállítását, olyan speciális szolgáltatásokat is tartalmaz, mint a sí-bérlet visszatérítés, a sportfelszerelésre is kiterjedõ poggyászbiztosítás, valamint jogvédelem- és felelõsségbiztosítás.

Mire nem terjed ki a télisport utasbiztosítás:
Ittas állapot – már 0,8 ezrelékes véralkoholszint is elegendõ a kizáráshoz
Pályaelhagyás – erre a „mûfajra” külön, speciális, jóval drágább biztosítást kell megkötni
Késõi kárbejelentés - nem jelentik be idõben a balesetet vagy kárt a megadott segélynyújtó telefonon (ez általában 12-24 órán belüli jelzést jelent a különbözõ biztosítók feltételeiben)
Autóban hagyott síléc - a síbiztosítások által nyújtott poggyászkár nem vonatkozik például arra, ha valaki a sífelszerelést éjszakára az autóban hagyja, és onnan tulajdonítják el
Kicsi a fedezet, ami nem téríti a teljes kárt

„A tapasztalat szerint a síelni indulók között magasabb a biztosítást kötõk aránya, mint a nyaralásoknál, mert ilyenkor télen jobban tudatosul az utazókban a  valóban jelentõs baleseti kockázat” – mondta Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

Kár esetén a felmerült költségek pedig valóban elég jelentõsek lehetnek; esetenként akár a több millió forintot is elérhetik. .A gyengülõ forint az idén még tovább emelheti a költségeket, kifizetésük egy átlagos háztartás számára komoly problémát jelenthetnek. A Genertel orvosi költségekre és mentésre legalább 10 millió forintos fedezetet javasol, hiszen önmagában egy helikopteres mentés költsége eléri a 2-3 millió forintot, ha a sérült magánkórházba kerül, vagy pedig az állapota olyan súlyos, hogy sokáig nem lehet hazaszállítani, akkor az orvosi költségek is erõteljesen megterhelik a limitet. 

Baleset esetén hazaszállításra vonatkozóan a szakértõk a limit nélküli szolgáltatást javasolják, de Európán belül is legalább a 8-10 millió forintos limitet, hogy egy esetleges mentõ-repülõgépes hazaszállítást is teljes mértékben ki tudjon fizetni a biztosító.

Ha bekövezik a baj, a pályán elérhetõ mentõ személyzet értesítése után azonnal vegyük fel a kapcsolatot a biztosító segélynyújtó szolgálatával, hogy a további ellátókkal (orvos, kórház, mentõszolgálat) idejében tudják egyeztetni a költségvállalást, és meg tudják szervezni az esetleges hazaszállítást. Kisebb ambuláns ellátásoknál elképzelhetõ, hogy a helyszínen készpénzben való fizetést kér az orvos;(mivel kisebb összegeknél nem szívesen vállalják fel az átutalással járó adminisztrációt, ebben az esetben is érdemes azonban egyeztetni a biztosítóval arról, hogy reális-e a kifizetendõ összeg.