Újra támadnak a kátyúk: 40 milliós károk!
2012.03.06
A fogcsikorgatóan hideg és csapadékos télnek lassan vége, de a tavaszt hozó kellemes nappali idõjárás és az éjszakánként még bekopogtató mínuszok közötti hõingadozások újabb erõpróbára kényszerítik az autósokat. Ebben az évben is sok kátyúra számíthatunk az utakon, ami a legrosszabb esetekben tönkre teheti a gumit, a felnit, vagy akár a futómûvet is. Ez akár több százezer forintos kárral is járhat, ezért jó, ha van casco biztosításunk, hiszen ha az út kezelõjével nincs megegyezés, a biztosító megtéríti a kárt. A Generalihoz tavaly több mint 1200 bejelentés érkezett a kátyúkárokkal kapcsolatban, a társaság pedig 40 millió forintot fizetett ki ügyfeleinek.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt kemény téli fagy, a sok csapadék, de fõleg az utóbbi napokra jellemzõ fagypont körüli hõingadozás jelentõsen kikezdi az utak burkolatát és napok alatt nagy kiterjedésû és mély úthibák keletkezhetnek, országosan naponta akár több ezer darab. A Magyar Közút Zrt. statisztikája szerint több tízezer kátyú borítja az utakat országszerte. Vannak olyanok, amelyeket minden nap rutinosan kikerülünk, de az újakat nem könnyû idõben észrevenni, ráadásul sötétben, esõben és rossz látási viszonyok között elég nehéz a dolguk még a rutinosabb sofõröknek is. Sokan találkoztak már olyan helyzettel, amikor az ártalmatlannak tûnõ kis pocsolya több centiméter mély úthibát rejtett, ami eldeformálhatja a keréktárcsát, kiszakíthatja a gumiabroncsot és elállíthatja a futómûvet is, ami sok, elõre nem várt plusz kiadással járhat.

Ha a gondos, körültekintõ vezetés sem elég és minden igyekeztünk ellenére megtörténik a baj, érdemes tisztában lenni néhány fontos tényezõvel, amivel megkönnyíthetjük a további ügyintézést. A kátyúkárt elsõsorban az utak tulajdonosának kell bejelentenünk, lehetõleg öt napon belül. Nem mindegy az sem, hogy melyik úton ér minket kár, az országos utakkal kapcsolatban a Magyar Közút Zrt.-hez, a települések útjait érintõ problémákkal pedig az adott önkormányzatokhoz kell fordulni. Ha Budapest fõ- és tömegközlekedési útjainak valamelyikén történik mindez, akkor a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt. az illetékes, míg a többi, ide nem sorolható úton, - pl. a mellékutcákban - az adott kerület. Fontos tudni, hogy a károk kifizetésének jogalapjára vonatkozó döntés az õ hatáskörük, nem a biztosítóé.

„A kárrendezés zökkenõmentes lebonyolítása érdekében tanácsos a történteket mindig dokumentálni. A rendelkezésünkre álló eszközökkel készítsünk fotókat a helyszínrõl, az autót ért sérülésekrõl. Ma ez már nem csak fényképezõgéppel, de mobiltelefonnal is könnyen megoldható. Ha nem sikerül az út kezelõjével megállapodni, jó, ha van casco biztosításunk. Tavaly több mint 1200 bejelentést regisztráltak kollégáink és 40 millió forintot fizetett ki a társaság az ügyfeleknek.” – mondta el Zsombori Levente, a cég gépjármû-kárrendezési divíziójának vezetõje.

Ha nincs biztosításunk és az érintett útszakasz kezelõjével sem sikerült megállapodásra jutnunk, az egyetlen út a pereskedés marad, de abban az esetben is nagyon fontos, hogy minden bizonyítható legyen. Éppen ezért minden lehetõ eszközzel dokumentáljuk az esetet, tegyük meg idõben a bejelentést az illetékesek felé, valamint nagyon hasznos lehet a rendõrségi jegyzõkönyv is.