Újra növekedésnek indultak a gépjármû károk
2015.06.09
A K&H nem életbiztosításokból származó állománydíja - a szerzõdésekben szereplõ éves díjak összege - az idei elsõ negyedévben 15,7 százalékkal 19,7 milliárd forintra növekedett a múlt év végihez képest, a piaci bõvülés átlaga 7,1 százalék volt - mondta Kaszab Attila, a bank nem életbiztosításokért felelõs vezérigazgató-helyettese hétfõn sajtótájékoztatón Budapesten.

A növekedés legnagyobb hányadát a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás (kgfb) állománydíj növekedése adta, amely 22,7 százalékos emelkedéssel 13,2 milliárd forint volt az elsõ negyedév végén - tette hozzá a vezérigazgató- helyettes.

A második helyen a növekedésben a lakásbiztosítások állománydíja áll 8,3 százalékkal, amely 3,1 milliárd forintot tett ki március végén. A casco 1,4 százalékkal 1,9 milliárd forintra, míg a kkv-biztosítások állománydíja 2,6 százalékkal 1 milliárd forintra emelkedett - ismertette a részleteket Kaszab Attila.

A nem életbiztosítási piac díjbevétele 2013 óta kevesebb, mint a költségei. A kárráfordítások folyamatosan csökkennek, kisebb mértékben, de a mûködési költségek is kisebbek lettek, viszont két éve fizetni kell a biztosítási adót. Ez utóbbi a casco biztosításokra 15, míg a vagyonbiztosításokra 10 százalék. Piaci szinten a biztosítástechnikai eredmény - a díjbevétel és a teljes kifizetés különbsége - 2013-ban 5,5 milliárd, míg a múlt évben 2,2 milliárd forint veszteség lett. Ezért vélte úgy a vezérigazgató azt, hogy a díjaknak a következõ években növekedniük kell.

A jármûbiztosításoknál a legutóbbi idõben újra növekedésnek indultak a károk. Például az utóbbi nyolc évben a súlyos személyi sérülések száma évi 8,6 százalékkal csökkent, ez a tendencia szakadt most meg. A változás mérhetõ az üzemanyag fogyasztás drasztikus emelkedésén, és a külföldre utazók száma is emelkedik mondta a vezérigazgató helyettes.

A változások miatt a K&H biztosító idén eddig már háromszor emelte a kgfb díját, míg tavaly ezt csak õsszel tette meg elõször - tette hozzá Kaszab Attila.