Közeleg a nyári idõszámítás: szaporodnak a lopások is?
2012.03.13
A brit Aviva biztosító közleménye figyelmezteti a lakástulajdonosokat, hogy a közelgõ nyári idõszámítás, így a hosszabb nappalok miatt rendszerint megemelkedik a kültéri lopások száma, ezért fokozottan ügyelni kell a ház körül, illetve a garázsban hagyott értékekre.

Az elmúlt 10 év kártörténetének vizsgálata alapján a biztosító megállapította, hogy a kertekbõl és melléképületekbõl történõ lopások száma mintegy negyedével emelkedik a nyári idõszámítás beállta után. A lopás által okozott károk nagysága átlag 850 fontot tett ki az elmúlt 10 évben.

A játékok, kerékpárok, kerti szerszámok a tolvajok kedvencei. Tavaly az ellopott kerti berendezések 42%-a gépi szerszám, 39%-a kézi szerszám volt, 19%-a elektromos és benzines fûnyíró, láncfûrész és létra.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a lakásokon kívüli lopások száma március elején, a nappalok hosszabbodásával jellemzõen emelkedésnek indul: a sötét januárhoz képest átlag 10%-kal több lopást jelentenek be márciusban. A bejelentések száma ezek után folyamatosan növekszik, ahogy a nappalok egyre hosszabbak és világosabbak, egészen a július-augusztusi csúcsig, amikor majdnem 40%-kal több lopást regisztrálnak, mint év elején.