Fontos határidõ közeleg
2016.05.06
Közeleg az adóbevallás benyújtásának határideje, május 20-a. Ha nyugdíjcélra teszünk félre, ez különösen fontos idõpont, mivel több tízezer, vagy akár több mint százezer forintot bukhatunk, ha nem tüntetjük fel a bevallásban, hogy vissza szeretnénk igényelni a személyi jövedelemadót a tavalyi befizetésünk 20 százalékáig - írja a Portfolio.hu.

Ha egy rendszeres nyugdíjcélú megtakarítást indítunk (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-elõtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás), az állam az éves díj 20 százalékának megfelelõ adó visszatérítést rak hozzá a megtakarításhoz, amely a személyi jövedelemadóból íródik jóvá.

Két fontos szempontot kell észben tartani ennek kapcsán:

  • Az adójóváírás nem jár automatikusan, ezt az adóbevallás benyújtásakor igényelni kell,
  • mivel az adójóváírást az szja-ból kapjuk meg, ezért ha valaki ennek keretét kimeríti, például ha a családi adókedvezmény keretében a jövedelemadót már egy az egyben visszaigényli, nem lesz mibõl visszaigényelnie az adójóváírást.
A három megtakarítási típusra egyenként van megállapítva a visszaigényelhetõ szja felsõ határa:
  • Nyugdíj-elõtakarékossági számla esetén 100 000 forint (2020-ban és ezután nyugdíjba vonulók esetén, ezelõtt 130 000 forint),
  • nyugdíjbiztosítás esetén 130 000 forint,
  • önkéntes nyugdíjpénztár esetén 150 000 forint.
Több megtakarítási szerzõdés esetén együttesen 280 000 forint egyébként az adójóváírás maximuma.

Fontos határidõ közeleg

A K&H adatai szerint egy nyugdíjbiztosításra átlagosan 38 ezer forintot, míg egy NYESZ-re 88 ezer forintot igényeltek vissza tavaly ügyfeleik.

Az Union és az Erste biztosító statisztikái szerint tavaly ügyfeleik fele számlájára nem érkezett adójóváírás, fõ oka ennek az, hogy az ügyfelek elfelejtették visszaigényelni ezt tavaly benyújtott adóbevallásukban.