ISE 2012: Európának a legrosszabbra kell felkészülnie!
2012.03.28
Az európai biztosítási ágazat jelenérõl, a felmerülõ lehetõségekrõl, és kihívásokról vitáztak biztosítási szakértõk márciusban Brüsszelben, az Insurance Strategy Europe elnevezésû konferencián. Abban nagyjából minden elõadó egyetértett, hogy az ágazatnak új szemléletet kell elsajátítania nem csak az ügyfélkapcsolat, és a termékfejlesztés, de az értékesítés, kockázatkezelés terén is.

A 2012-es Insurance Strategy Europe biztosítási eseményt Jorge Luzzi, a brüsszeli Európai Kockázat Menedzsment Szövetség (FERMA) elnöke, az olasz Pirelli kockázatkezelésért felelõs igazgatója nyitotta meg, aki szerint a globális, átfogó szemlélet elsajátítása elengedhetetlen a fejlõdéshez.

Beszédében elmondta, hogy a tavalyi thaiföldi katasztrófa után sokan csak vállukat rántották, mondván, nekik nincs ott bizniszük, azonban rá kellene ébrednie mindenkinek, hogy ha közvetlenül nem is, beszállítón vagy vevõn keresztül szinte minden vállalat érintett egy-egy ilyen katasztrófa által.

„A világban zajló események befolyásolják az üzletet: a népesség öregedik, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten nincs munka, Kína óriási technológiai fejlõdésen megy keresztül, miközben az energiaforrások egyre apadnak – ezek a tényezõk mind hatással vannak az üzleti vállalkozásokra. Éppen ezért globális szinten kell megismernünk, és értékelnünk vállalkozásainkat” – mondta Luzzi.

„Egy olyan világban próbáljuk eladni termékeinket, amely tele van problémával. A vállalatoknak erre fel kell készíteniük alkalmazottaikat, és alaposan szemügyre kell venniük ellátási láncuk minden elemét. Az üzletmenet folytonosságához, így a sikerhez elengedhetetlen az ellátási lánc egyes elemeinek, illetve a közöttük lévõ kapcsolat ismerete” – fogalmazott a FERMA elnöke.

A Pirelli vezetõje ugyanakkor elismerte, hogy hiába helyezkedik el az irányítási struktúra csúcsán a kockázatkezelés, a vezetés még mindig sok, magas kockázatú régióban hagy jóvá üzletfejlesztési projekteket, ezért a biztosítóknak és kockázatkezelõknek készen kell állniuk.

Az EMC biztonsági részlegeként mûködõ RSA európai igazgatója, Chris Smith záróbeszédében meglehetõsen borús képet festett, szerinte ugyanis az európai biztosítóknak a legrosszabbra kell felkészülniük a közeljövõt illetõen.

Említést tett az ágazatot érintõ problémákról, így az egyre gyakoribbá váló, súlyos természeti katasztrófákról, valamint az öregedõ társadalomról is, éppen ezért a biztosítóknak agilisabbnak és éleslátásúnak kell lenniük, hogy túléljék a nehézségeket, valamint a fogyasztókat is be kell vonniuk a termékfejlesztésbe.

Smith szerint fel kell tenni a kérdést, hogy releváns-e még a biztosítás intézménye, vagy már csak a „jövõ múzeumai”? Hozzátette: „az európai biztosítási ágazat nagy jövõ elõtt állhat, ehhez azonban globálisan kell gondolkodni, proaktívan kell az ügyfelek igényeihez állni, taktikai megközelítést kell alkalmazni és be kell vonzani a tehetségeket. A legjobbakat kell remélnünk, de a legrosszabbra kell felkészülnünk.”

Az eseményen az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság igazgatója is elõadást tartott a Szolvencia II-vel kapcsolatban, melyet egy lendületét vesztett vonathoz hasonlított. Daniela Rode szerint a Szolvencia II megalkotásának és implementációjának folyamata kissé sebességét vesztette, de az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) legutóbbi szavazása a témát illetõen azt mutatja, hogy helyes irányba mennek a dolgok, így a 2013-as határidõ még tarthatónak tûnik.

A konferencián felszólaló szakértõk az elektronikus üzletvitel (eBusiness) jelentõségére is felhívták a figyelmet, melyet újabb szintre kell emelniük a biztosítóknak, ha bõvíteni szeretnék üzletüket. Az online szerzõdéskötés folyamatát is egyedivé kell tenniük a társaságoknak, hogy az online érdeklõdést értékesítéssé tudja konvertálni.

Negatív jóslatok

A konferencián a Swiss Re vezetõ közgazdásza, Kurt Karl azt jósolta, hogy Portugália is Görögország sorsára fog jutni, ez azonban nem fogja olyan súlyosan érinteni a biztosítási ágazatot.

Karl szerint Spanyolország és Olaszország helyzete jóval stabilabb, azonban Görögország gazdasága ebben a formában nem fenntartható, ezért néhány éven belül átalakításra szorul. Németország és Svájc eközben a gazdasági fellendülés jeleit mutatja – mondta a közgazdász az idén elõször megrendezésre került brüsszeli konferencia delegáltjainak.

Karl jóslata szerint a gyenge gazdasági környezet és az euró adósságválság továbbra is bizonytalanságot és piaci volatilitást szül. Ennek megfelelõen a biztosítási díjbevételek növekedése várhatóan szerény, a jövedelmezõség alacsonyabb lesz, azonban a jelenlegi gazdasági környezet nem hoz fizetõképességi problémákat az ágazat számára.

A konferenciáról

Az Insurance Strategy Europe az európai biztosítási ágazat idén elsõ alkalommal, március 21-22-én Brüsszelben megrendezésre került konferenciája. A kétnapos rendezvényen számos elõadás elhangzott, és lehetõséget teremtett az európai biztosítási ágazat képviselõi közötti kapcsolatépítésre.