Átfogó kutatás: ilyen hatással volt a zord tél egészségünkre, és vagyonunkra!
2012.03.28
A természeti katasztrófák és a rendkívüli hideg idõjárás még mindig hatással van Kelet-Közép-Európa biztosítási piacára.

Szibériai hideg az Adrián és Budapesten, hófúvások és iskolabezárások Bulgáriában, több száz ember életét követelõ fagy. Idén Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa lakosainak is szembe kellett nézniük egy rövid, de annál zordabb téllel. A Generali PPF Holding (GPH) leányvállalatai, melyek 14 közép- és kelet-európai országban vannak jelen, és a biztosítási piac terén vezetõ szerepet vívtak ki maguknak, átfogó kutatást készítettek arról, hogy a rendkívüli idõjárás milyen hatással volt az emberek tulajdonára és egészségére. Február elsõ felében egy átlagos télhez viszonyítva a bejelentett biztosítási kárigények akár 40 százalékkal is emelkedtek. A GPH egyes leányvállalatai a kárrendezés során több millió eurót fizettek ki ügyfeleik részére.

„Az elmúlt években a biztosítási cégek több olyan természeti katasztrófával is találkoztak, amelyek nem csak a kárigényekre, de a biztosítási kötvények fizetési feltételeire is hatással voltak. A legtöbb ügyfelünknél váratlan és heves idõjárási viszonyok okozta károkkal kell szembe néznünk, ezeket figyelembe véve változtatunk üzleti gyakorlatunkon is” – mondta Tomas Hrbek, a GPH Kárbejelentési központjának igazgatója.

Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban a tél nem volt olyan kemény – leszámítva az erõsebb fagyokat, – és fõleg kisebb anyagi károkat okozott, vízvezetékek és vízórák rongálódtak meg, de fûtési problémákról és megfagyott dízelmotorokról is érkeztek bejelentések. Hazánkban a legkomolyabb kár Budapesten, a XIV. kerületben történt, ahol egy hûtõház rongálódott meg, amikor a szellõzõkön át bezúduló hó miatt leszakadt a mennyezet egy része. A balesetben a gépek és a raktáron lévõ anyagok nagy része megrongálódott, illetve megsemmisült, összesen mintegy ötmillió forintos kárt okozva a vállalat számára. Emellett a tûzesetek számában vehetõ észre egy növekvõ tendencia, ami fõleg a spórolásból fakad, hiszen a régi, használaton kívüli gáz- és elektromos fûtõberendezések okozzák a legtöbb balesetet. Szerbiában például a Delta Generali biztosító társaság háromszor több bejelentést kapott hasonló káresetekrõl, miközben Szlovákiában az ezekbõl fakadó károk értéke elérte a 135.000 eurós összeget február elsõ hetében.

A tél Romániában, Bulgáriában és Szerbiában volt a legdrámaibb – szinte teljesen megbénította az országot pár napra, - több kisebb város és község elektromos áram nélkül maradt, így több mint egy hétre be kellett zárni a hivatalokat és az iskolákat is. A fagy, az erõs szél és a hóesés 6 méter magas hullámokat okozott a Fekete-tengeren (a helyi média „cunamiként” hivatkozott az esetre), és több halászfalut is teljesen elárasztott. Romániában pedig a Fekete-tenger vize egy 400 méteres partszakaszon befagyott. Szerbiában a Dunán úszó jégtáblák elsodorták az egyik legnagyobb kikötõt és tönkretettek több száz hajót is. Az ország gazdaságának mindez 500 millió eurós kárt okozott.

Néhány biztosítási adat 2012 telérõl Közép-Kelet-Európában:

  • Február elsõ két hetében Bulgáriában a Generalihoz közel 60 százalékkal több kárbejelentés érkezett, mint 2012 januárjában összesen.
  • Romániában a lakásbiztosítási kárigényekre 21.000 euróval kellett többet kifizetni február elsõ két hetében, mint januárban.
  • Magyarországon a kárbecslõk számára a leginkább megterhelõ nap 2012. február 10. volt, amikor 169 gépjármûre vonatkozó kárigény érkezett be a biztosító társaságokhoz.
  • A Ceska pojistovana, a legnagyobb Cseh biztosítási cég körülbelül 2.000, az idõjárási körülmények okozta anyagi káresetrõl kapott bejelentést február elsõ két hetében. Az elõzõ évhez képest ez 100 százalékos emelkedést jelent, amiért az erõs fagy okolható, ugyanakkor az erõs havazás miatti kárigények összege viszonylag csökkent.
  • Néhány inkább mulatságos káresetet is produkált a zord idõjárás: a balatoni páros Hummer-beszakadás Magyarországon, egy a nyelvével a közlekedési táblához fagyott fiatalember Csehországban, és a téli pásztorórát a jéghideg autóban eltöltõ, majd oda beragadt és a rendõrség által kiszabadított szerelmespár pedig Romániában csalt mosolyt az elfoglalt kárrendezõk arcára.