Közeleg a húsvét: ezeket jobb, ha tudod!
2012.04.04
A húsvéti ünnepek alatt rendszeresen megemelkedik a közlekedési balesetek száma. Tavaly az ünnepek alatt mintegy kétszáz közlekedési baleset történt, több karambol halálos áldozatokat követelt az utakon, nem beszélve a súlyos és könnyû sérüléssel végzõdött balesetekrõl. Az esetek nagy százalékában még mindig az ittas vezetés okozta a tragédiákat, amelyek esetén a biztosítók csak a vétlen szereplõk kárát fedezik. A Genertel direktbiztosító segít eligazodni; mit térít ilyenkor a kárt okozó ittas autós kötelezõ, illetve casco biztosítása.

A zéró tolerancia elve meghozta a gyümölcsét: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2011-ben az elõzõ évhez képest kevesebb, összességében a baleseteknek megközelítõleg 10 százalékában játszott szerepet az alkohol. A húsvéti ünnepek alatt azonban még mindig jellemzõ az ittas vezetés; tavaly közel kétszáz közlekedési balesetet okoztak az alkohol befolyása alatt lévõ autósok.

Casco vagy kötelezõ biztosítás?


A casco- és a kötelezõ biztosítás különbözõképpen mûködik ittas vezetés által okozott baleset esetén.

„A kötelezõ biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme; a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan (0,8 ezrelékes véralkohol szint felett) vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy ennek egy részét– mondta Csíkos Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – A törvény ugyanis felsõ plafont szab, így a biztosító maximum másfél millió forintot hajthat be a vétkes autóson.” – tette hozzá a szakértõ.

Könnyen okozhatunk ugyanis akár több millió forintos kárt, ha valaki súlyos vagy maradandó sérülést szenved. Ebben az esetben a személyi sérüléssel összefüggõ vagyoni és nem vagyoni károk az esetek többségében meghaladják a másfél millió forintos plafont.

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha az ittas sofõr által vezetett gépjármûre még kötelezõ biztosítást sem kötöttek. Ebben az esetben is hozzájut a vétlen fél a kártérítéshez, ugyanis a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számla fizeti ki az okozott kár összegét, amit azután utólag behajt a biztosítással nem rendelkezõ autóson.

A casco biztosítás ugyanakkor a károkozó gépkocsiban keletkezõ kárt térítené, ittas vezetésnél viszont a biztosító eleve nem fizet kártérítést. A legtöbb biztosítónál –ilyen a Genertel is – a kártérítés kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.


Húsvét alatt jelentõsen megnõ az ittasan kerékpározók száma is. Kevesen tudják, hogy ezzel szintén súlyos szabálytalanságot követnek el, ezért a rendõr õket is szigorúan megbüntetheti.