Közeleg a vihar, ezekre jobb, ha figyelünk!
2015.07.08
A napok óta tartó hõséget szerda este hidegfront tompítja, ami a szakértõk szerint komoly viharok kíséretében érkezik az országba. A Generali Biztosítóhoz 2014-ben több mint 30 ezer bejelentés érkezett a viharkárok miatt, ezek egy része azonban a megfelelõ elõkészületekkel elkerülhetõ. A szakértõk szerint a lakástulajdonosoknak fontos ismerniük, a biztosításuk milyen károkra terjed ki, szükség esetén pedig érdemes bõvíteni a fedezett kockázatok körét.

Szerda este véget ér a napok óta tartó nyári forróság, az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzései szerint ugyanis hidegfront érkezik az országba. Négy észak-nyugati megye kivételével mindenhol a legmagasabb, azaz piros riasztást adtak ki a vihar miatt: helyenként erõs, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökésekre, illetve intenzív jégesõre és felhõszakadásra lehet számítani.

A viharok évrõl-évre jelentõs károkat okoznak: a Generali Biztosítóhoz 2014-ben több mint 30 000 viharkárral kapcsolatos bejelentés érkezett. Felhõszakadáshoz köthetõen 2013-ban még csupán 2500 káresetet regisztrált a társaság, tavaly azonban már közel 6000-re nõtt ez a szám. Nem szabad alulbecsülni a heves zivatarokkal járó villámcsapásokat sem, hiszen az elmúlt évben közel 10.000 esetben okoztak károkat.

A Generali Biztosító szakértõi szerint a károk egy része elkerülhetõ, illetve elõvigyázatossággal és felkészültséggel csökkenthetõ hatásuk:

  • Erõs széllel érkezõ zápor, zivatar elõtt mindenképpen zárjuk be az ablakokat, lehetõség szerint engedjük le a redõnyöket is.
  • Érdemes elhúzni a függönyöket is, amelyek az ablakok törése esetén megvédenek bennünket az üvegszilánkok okozta sérülésektõl.
  • Kiadós zivatar elõtt húzzuk ki a konnektorból a TV, a számítógép és a többi elektromos készülék csatlakozóját, illetve a tv-k esetében az antennát is, hogy elkerüljük a közvetett villámcsapások okozta károkat.
  •  Elektromos készülékek esetében villámvédelemmel ellátott elosztókkal csökkenthetjük a károk mértékét, de fontos tudni, hogy a telefon-, internet- vagy TV-kábelcsatlakozáson keresztül még így is kárt tehet egy közeli villámlás az eszközökben. Amennyiben a készülék csatlakozója (pl. cirkó, elektromos kapu) nem húzható ki a konnektorból a károk többlépcsõs túlfeszültség-védelmi rendszer kialakításával csökkenthetõk.
  • A villámcsapások miatt keletkezõ károk miatt fontos a villámhárító állapotának ellenõrzése is, hiszen ha nincs megfelelõen földelve, akkor már nem védi otthonunkat. Ha mégis becsapott a villám, érdemes a ház teljes elektromos hálózatát felülvizsgáltatni, melyet a Generali ügyfelei vészelhárítási szolgáltatás azonnali igénybevételével, plusz költségek kifizetése nélkül vehetnek igénybe.
  • A kertes házak ereszeit és csatornáit mindig tisztán kell tartani, hiszen a hirtelen lezúduló csapadékot csak így tudják megfelelõen elvezetni. Illetve gyakoriak a beázással összefüggõ káresetek is, amelyeket a tetõ rendszeresen karbantartásával kiküszöbölhetünk.
  • Érdemes rendszeresen ellenõrizni a kertben lévõ fákat, szükség esetén pedig le kell vágni az elhalt ágakat, amelyek egy nagyobb szélvihar során letörve kárt tehetnek az épületben vagy az ott parkoló autókban.
  • Az udvarból, kertbõl viharok elõtt vigyük biztonságos helyre vagy rögzítsük, amit elfújhat vagy megrongálhat a szél.
  • Autónkkal vihar idején lehetõség szerint fedett helyen parkoljunk, azonban ha erre nincs lehetõségünk, akkor is minél távolabb a fáktól és épületektõl.
  • Amennyiben az épület pincéjébe korábban többször is befolyt a csapadék, érdemes a közelben tartani olyan homokzsákokat, amelyekkel felhõszakadás esetén elzárható a víz útja. Illetve a beázásnak kitett értékeket helyezzük biztonságba.
  • +1 Nagyon fontos a várható idõjárásról való tájékozódás, melyre innovatív és személyre szabható eszközök is rendelkezésre állnak. A Generali mobilalkalmazása irányítószámra és településre lebontott jelzést küld a lakást érintõ vihar elõtt.


Sajnos a fokozott elõvigyázatosság sem nyújt teljes körû védelmet, ezért szükség van lakásbiztosításra is. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a magyarok ilyen szempontból elõrelátóak, hiszen ma a hazai ingatlanok közel 72%-a biztosítva van. Fontos azonban figyelni arra, hogy a szerzõdésben foglalt szolgáltatások és kockázatok igazodjanak az ingatlan, valamint a benne található ingóságok értékéhez. A Generali Biztosító Házõrzõ lakásbiztosításának Mozaik, Nívó, Extra és Top csomagjai közül a tulajdonosok kiválaszthatják a számukra legmegfelelõbb lehetõséget, a kiegészítõ szolgáltatásokkal pedig még inkább személyre szabhatják lakásbiztosításukat.