Mekkora kárt okozott az indonéziai földrengés?
2012.04.12
A tegnapi 8,6-es magnitúdójú indonéziai földrengés várhatóan nem eredményez jelentõs biztosítói veszteségeket – állítja a katasztrófa-modellezéssel foglalkozó AIR Worldwide.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés epicentruma a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre az indonéziai Szumátra szigetén lévõ Aceh tartomány fõvárosától, Banda Acehtõl. A fõ rengést egy sor közepes utórengés követte, majd kicsivel több, mint két órával késõbb egy újabb, 8,2-es erõsségû földrengés következett be Banda Acehtõl 618 kilométerre, dél-délnyugatra.

A legnagyobb rengés után a csendes-óceáni szökõárfigyelõ központ (NOAA) azonnal riasztást rendelt el az Indiai- Óceán 28 országára, többek között Ausztrália, Banglades, Indonézia, India, Irán, Malajzia, Omán, Pakisztán, Szingapúr és Thaiföld számára. Késõbb a cunami riadót megszûntették.

Az érintett területeken nem következtek be jelentõs károk. Elõvigyázatosságból Banda Acehben az irodákat, hoteleket, lakóházakat evakuálták. A sziget északi csúcsán található Acehben a villamos energia és mobiltelefon szolgáltatás egy ideig megszakadt. Thaiföld katasztrófavédelmi központja az ország nyugati partján, hat tartományban evakuálási parancsot adott ki, többek között a népszerû turisztikai helyeken, így Phuket, Krabi és Phang Nga területeken. A magasabban fekvõ területek felé vezetõ utakon jelentõs dugók alakultak ki, akadozott a villamos energia ellátás, és a vasúti közlekedést is felfüggesztették egy idõre Indonéziában.

Távolabbi területeken is történek evakuálások, így a bangladesi Dhakaban, illetve a nyugat-bengáliai Kokatában. Egyes jelentések szerint ezeken a területeken épületek is megrongálódtak.

Az érintett régióban gyakran szabálytalan alakú alapzatot építenek a házaknak, amely a közép- és magas épületek esetében súlyos károkat eredményezett. A gyenge kivitelezés, a nem megfelelõ anyaghasználat, a hiányzó szigorú ellenõrzési és minõségellenõrzési eljárások a legfontosabb tényezõk, amelyek súlyosbítják egy épület sebezhetõségét – állítja az AIR.

Délkelet-Ázsia az egyik legösszetettebb és leggyorsabban deformálódó szeizmikus zóna a világon. A térség földrengései többnyire a két fõ tektonikai lemez: az indo-ausztráliai és az Eurázsiai-lemez kölcsönhatásából erednek, melyek évente 5-10 cm-t közelítenek egymás felé.

A tegnapi földrengés a 2004-es földrengés epicentrumától délnyugatra történt. Ellentétben az akkori rengésekkel, amikor a szubdukciós zóna (az a terület, ahol a kõzetlemezek egymásnak ütköznek) megrepedt, a mostani rengés az indo-ausztrál kõzetlemezen belül történt, amely észak-északkelet felé halad, és az eurzsiai lemeznek ütközve, az alá bukik.