Aggódik az orvosi kamara az új egészségügyi biztosítás miatt
2012.04.16
Aggályosnak tartja az orvosi kamara elnöke a magyar piacon nemrég megjelent egészségügyi biztosítást. A szervezet szerint a várólisták nélkül ígért mûtétek tovább mélyítik a szakadékot a gazdagok és szegények között – hangzott el a Kossuth Rádió Krónika címû mûsorában. A biztosító ezt cáfolja, sõt, álláspontja szerint ezzel a kórházak plusz bevételhez jutnak, ami jó a többi betegnek is.

Ma az állami kórházban hónapot, bizonyos beavatkozásoknál akár másfél éves is lehet a várólista. Az egyik biztosító olyan termékkel jelent meg márciusban, amely fedezi az alapellátás és a szakrendelés költségeit. Egy drágább csomag pedig már szinte az összes mûtétet is fizeti a szerzõdött állami kórházakban – mondja Schaub Erika, a Generali üzletág-igazgatója. Szerinte nem okoznak hátrányt az ilyen biztosítással nem rendelkezõ betegeknek a várólistás mûtétek esetében, hiszen hiába adottak az operációkhoz szükséges feltételek a kórházakban, csak bizonyos számú beavatkozás költségeit fedezi az állam, azaz a „szabad idõben” történik a biztosítottak ellátása. Ráadásul a várólistás betegek ellátása is javulhat a kórház plusz bevételeitõl – magyarázta.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke elítéli a pénzért elõzést a várólistán egy állami kórházban, és az állami intézmény fizetõs szolgáltatásának igénybe vétele is felvethet etikai aggályokat. A köztudottan gyengén és teljesítményük alatt finanszírozott kórházak könnyen a fizetõs ellátást választhatják majd, mert ez számukra bevételt jelent. Ez pedig a fizetni nem képes betegek háttérbe szorulását okozhatja – vélekedett Éger István.

Jogos a kamara félelme Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint is. Valóban vannak szabad kapacitások az állami kórházakban „mûtõi oldalon”, de orvos-nõvér vonatkozásban ez már nehezebb kérdés, jóval szûkebb a kapacitás. Könnyen elképzelhetõ, hogy egyes kórházak több fizetõs mûtétet végeznek majd a nem fizetõsök kárára, és ezt nehéz lesz megakadályozni – mondta Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász úgy tudja: a kormány is foglalkozik ennek a területnek a szabályozásával, és bízik benne, hogy az ilyen anomáliákat meg lehet majd akadályozni.