Nem használjuk ki a rengeteg hosszú hétvégét!
2012.04.16
2012-ben rendkívül sok, összesen 9 hosszú hétvégének örvendezhetnek a magyarok, különösen a turisztikai szolgáltatók. A korábbi években mindig rekordot döntött a hosszú hétvégéken a belföldi turistaforgalom, az idén egyesek szerint nem mindig lesz ez így.

Az idei elsõ, négynapos hétvége, március 15-i a közel teltházzal zajlott, fõleg a vidéki wellness- és gyógyszállodákban – véli Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) titkára, Kovács István a Turizmus Online-nak.

Ezzel szemben a húsvéti négy nap már nem hozta a várakozásoknak megfelelõ számokat. Kovács István az okokat a két hétvége egymáshoz túl közeli idõpontjában látja. A gyengébb vásárlóerõ miatt rövidebbek a tartózkodások, az átlagban 2 éjszakás ottléthez pedig a szállodai csomagon kívül nem igazán vásárolnak egyéb szolgáltatást a vendégek – összegezte a tapasztalatokat.

A bõséges kapacitás miatt már rég nem szabják a szállodák feltételül az éjszakák minimális számát – tette hozzá Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetõje, MUISZ szóvivõ. A korábbi 2-3 minimális éj helyett ma már egy éjszakára is kiadják a szobát. Ráadásul alacsony átlagáron – hívta fel a figyelmet Kovács István. A magyar szállodaipar a 2008-as válság óta küzd az alacsony átlagárak és a vendégágytöbblet okozta kihívással.

Molnár Judit elmondta: a hosszú hétvégéken a magyarok zömében itthon maradnak. Ha külföldre utaznak, jellemzõen a környezõ országokat veszik célba, vagy repülõs városlátogatásra indulnak, melynek idén betett a Malév leállása.

Molnár szerint utaznak az emberek, de a foglalásaik a pillanatnyi anyagi helyzetüktõl függõen utolsó pillanatban érkeznek. Az OTP Travel saját tapasztalatai szerint idén a Mátra, Bükk iránt volt jelentõs az érdeklõdés. Szállástípusok közül a wellness vitte a prímet.