A biciklisek miatt fáj a biztosítók feje!
2012.04.16
A kerékpárosok és a fiatal vezetõk által okozott személyi sérüléssel járó balesetek jelentik a két legnagyobb problémát a gépjármû-biztosítási ágazat számára – közölte Szingapúr Általános Biztosítási Egyesülete (GIA).

2011 a szingapúri gépjármû-biztosítók számára a fordulat éve volt, összesen mintegy 21,2 millió dolláros mûködési eredményt könyvelhettek el, a 2010. évi 48,9 millió dolláros veszteséggel szemben. Az ágazat az elmúlt öt évben végig veszteséget termelt.

Annak ellenére, hogy az ágazat eredménye ismét a pozitív tartományba fordult, a GIA figyelmeztetett, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek száma évek óta emelkedést mutat: 2008-2011 között mintegy 18%-kal nõtt. Ezzel egy idõben a kárigények összege is emelkedett.

A balesetben résztvevõ autósok között nagy arányban fordulnak elõ fiatal és tapasztalatlan vezetõk, akik többsége nem is saját autóját használja. 2011-ben összesen mintegy 9608 balesetet jelentettek be a biztosítókhoz, ahol a sofõr 25 évnél fiatalabb volt. A bejelentett esetek 81%-ánál a fiatal vezetõk nem a saját autójukat használták – derül ki a GIA adataiból.

A szövetség hozzátette, hogy a fiatal vezetõk által okozott balesetek aránya az elmúlt három évben ugyan stabilnak tûnik, a gépjármû-biztosítók azonban aggódnak a balesetek óriási száma miatt. Ezek azok a balesetek, amelyek a közutak biztonságát érintik, így biztosítási szempontból itt a kárigények növekedésére lehet számítani.

Az egyik terület, ahol a biztosítókkal szembeni követelések már emelkedést mutatnak, a kerékpárosokat érintik. Egy közúti balesetben lebénult kerékpárosnak akár hétszámjegyû, dollárban kifejezett kártérítést is kifizethet a biztosító – közölte a GIA.