Adóváltozások miatt fájhat az európai biztosítók feje
2013.01.03
Ha 2012 a fokozódó szabályozói és compliance kérdések miatt, akkor az idei év a példátlan szintû adóváltozások miatt fog fejfájást okozni az európai biztosítóknak, tovább nehezítve az adózási morál fenntartását – véli egy biztosítási adótanácsadással foglalkozó cég.

„A pénzügyi válság kezdete óta figyelmeztetjük a biztosítókat, hogy az európai kormányok várhatóan nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a közvetett adókra a költségvetési hiány finanszírozása érdekében” – mondta a Fiscal Reps vezérigazgatója. „Az ígért változások most bekövetkezni látszanak, 2013-ban jelentõsen emelkedhetnek a biztosítási díjakat terhelõ adók és az adójellegû járulékok szerte a kontinensen.” – tette hozzá Mike Stalley.

Január 1-jétõl kezdõdõen egy sor országban emelkedni fog a közvetett adók mértéke, új adók kerülnek bevezetésre, illetve az adóalap kiszélesítését lehetõvé tevõ jogszabályok kerülnek elfogadásra. Mindezek a változások egyértelmû bizonyítékai annak, hogy a kormányok szigorítani próbálják az adóbeszedéshez kapcsolódó intézkedéseket. A biztosítótársaságok számára ezért elengedhetetlen, hogy lépést tartsanak az adóváltozásokkal – tette hozzá Stalley.

A FiscalReps beszámolója szerint Hollandiában és Finnországban is emelkedik január elsejétõl a biztosítási díjakat terhelõ adó mértéke, Dániában is indirekt biztosítási adó váltja fel a korábbi illetéket, az Egyesült Királyságban árvíz illetéket vezetnek be, hazánkban pedig differenciált biztosítási adó váltja fel a korábbi tûzvédelmi hozzájárulást. A FiscalReps szerint azonban Németország, Spanyolország és Izland is az adójogszabályok átírásán dolgozik. A kontinenst biztosítóinak tehát egy sor változással kell szembenézniük idén.

A dán parlament 2012. december 19-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely a kedvtelési célú hajók biztosítása után fizetendõ éves adó mértékét 1%-ról 1,34%-ra növelte.

A biztosítási adótanácsadással foglalkozó Fiscal Reps szerint egy ilyen last minute bejelentés meglehetõsen nagy kihívás elé állítja a biztosítókat és alkuszokat, hiszen január elseje elõtt frissíteniük kellett biztosítási rendszereiket.

Hazánkban a tûzvédelmi hozzájárulást helyezte hatályon kívül január elsejével az új biztosítási adóról szóló törvény, melyet 2012 júliusában tettek közzé.

Ezen kívül a magyar parlament november 30-án már egy módosítót is elfogadott az új biztosítási adóval kapcsolatban, miszerint a lakás- és casco biztosítások után fizetendõ 10, illetve 15 százalékos adót mégsem egységesen kell megfizetniük a biztosítóknak, a kisebb cégek kevesebbet fizetnek. Amelyik cégnél az adóztatott díjbevétel 1 milliárd forint alatt marad, annak az adó negyedét, amelyiknek pedig 1 és 8 milliárd közé esik, annak a felét kell megfizetnie. Az a biztosító, amelynek az adóztatott biztosításokból a 8 milliárd forintot meghaladja a díjbevétele, annak a teljes összeg után kell adóznia.

Hollandiában a 2013-as költségvetést már szintén úgy tervezte meg a kormány, hogy abban már a 9,7%-ról 21%-ra megemelt biztosítási adóból származó bevételek szerepelnek.