Ilyen nincs! Már a válásra is lehet fogadni?
2012.04.17
A szerencsejátékok közül talán a sportfogadáshoz lehet leginkább hasonlítani, bár ott a résztvevõk teljesítménye alapján van némi esély a helyes eredmény eltalálására. A legújabb „szerencsejáték” - nevezhetjük akár befektetési lehetõségnek is – esetében azonban tényleg a vak szerencsén (vagy inkább szerencsétlenségen) múlik, hogy viszont látjuk-e pénzünket. A nászajándék biztosítás ugyanis akkor fizet, ha a megajándékozottak elválnak.

Egy amerikai oldalon, a Wedding Gift Refundon tulajdonképpen fogadást lehet kötni arra, hogy egy házasság három éven belül válással végzõdik. Ebben az esetben a nászajándék teljes összegét visszatéríti a társaság. Mindehhez nem kell mást tenni, mint az oldalon beregisztrálni a megvásárolt nászajándékot, egész pontosan bemutatni az ajándékról kiállított számlát, és befizetni a nászajándék értékének 8%-át. Váláskor pedig csak jelezni kell ezt a társaság felé, és 30 napon belül már vissza is kapjuk az ajándék árát.

Elsõ ránézésre ez nem tûnik valami nagy befektetési lehetõségnek, hiszen még ha válással végzõdne is a nász, az ajándék biztosítás 8%-os díja azt jelenti, hogy legjobb esetben is csak a kezdeti befektetés 92%-át látjuk viszont. De mi van, ha olyan ajándékra is biztosítást kötünk, amit meg sem vásároltunk?

Ez nem egyáltalán nem lehetetlen, sõt kísértetiesen hasonlít hitel-nemfizetési csereügyletekre (credit default swaps, CDS). A CDS eredeti célja szerint egy biztosítást testesít meg azon kockázattal szemben, ha az adós bedõl, és a hitelezõ nem kapja vissza pénzét. Számos befektetõ azonban rájött, hogy olyan hitelekre is köthetõ biztosítás, amellyel valójában nem is rendelkeznek, így ha az adós bedõl, a mögöttes hitelt sem veszítik el, és még busásan profitálnak is a biztosítási kötvényeken.

A trükk tehát annyi, hogy biztosítást kell kötni azokra az ajándékokra is, amelyeket nem vásároltunk meg, vagyis nem mi vásároltunk meg, hanem mondjuk a násznép bármelyik másik tagja. A fent említett amerikai oldalon ennek nincs is semmi akadálya, a megkötés mindössze annyi, hogy az ajándékok értékének összesen 50 és 500 dollár közöttinek kell lennie, és mindegyikrõl számlával kell rendelkezni.

Ahhoz, hogy a „befektetés” jövedelmezõ legyen, a következõ lépés a megfelelõ házasság megtalálása lenne, ami nem is biztos, hogy olyan nehéz feladat, hiszen a statisztikák szerint hazánkban például a teljes válási arányszám 2007-ben 0,45 volt, ami azt jelentette, hogy a házasságok csaknem fele elõreláthatóan válással fog végzõdni. Persze rontaná a kifizetés valószínûségét – feltéve, ha itthon is lenne ilyen konstrukció - hogy a váláskori átlagos házasságtartam ha lassan is, de növekszik. Statisztikák szerint 2007-ben átlagosan 12 és félévnyi házasság után váltak el a magyar házaspárok. A megfelelõ házasuló pár kiválasztásában segítenek azok a statisztikák is, amelyek szerint a válás nagyobb valószínûséggel következik be azoknál a házaspároknál, akik nagyon fiatalon kötnek házasságot, a házasságkötés elõtt együtt élnek, nincs gyermekük és nem vallásosak.