Brutális benzinárak: így spórolj az üzemanyagon!
2012.04.18
Egy amerikai tanulmány bebizonyította, hogy a gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszerek segítenek üzemanyag-megtakarítást elérni.

A Federal Motor Carrier Safety Administration használat közben vizsgálta meg a Pressure Systems International cég által kifejlesztett gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszert, a Meritor Tire Inflation Systemet (MTIS), méghozzá két cég flottaállományán.

A felmérés során a rendszer hatékonyságát, költségeit és a használatából származó elõnyöket vizsgálták teljesítmény és biztonság szempontjából. A végeredmény szerint a rendszer használatával mintegy 1,4%-os üzemanyag-megtakarítás érhetõ el.

A Meritor igazgatója az eredményekhez hozzátette, hogy a rendszer használata az üzemanyag-megtakarításon túl az abroncsok élettartamát is növeli, valamint a közúti segélyhívások számában is csökkenést tapasztaltak a vizsgálati idõ során.

Az MTIS rendszer folyamatosan ellenõrzi a gumiabroncsok nyomását és szükség esetén levegõt pumpál beléjük. A rendszer kiegészíthetõ egy kerékfigyelõ rendszerrel, amellyel az esetleges károsodások és kopás már jóval a meghibásodás bekövetkezése elõtt felismerhetõ.

Habár ezek a rendzserek elsõsroban nagyobb teherjármûvekre, eltérõ talajviszonyok között használt gépjármûvekre lettek kifejlesztve, az abroncsnyomást mindenkinek érdemes ellenõriznie, hiszen „manuálisan” is beállítható a megfelelõ nyomás, amely az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztáshoz szükséges.

A mostani üzemanyagárak láttán a legapróbb takarékossági óvintézkedéseknek is jelentõsége van. A holtankoljak.hu információi szerint mától 4 forinttal nõ a 95-ös benzin ára a hazai töltõállomásokon, országos átlagos ár így 454 forintra emelkedik. A gázolaj ára ezen a héten nem nõ, 442 forint marad az átlagára. Két hete öt forinttal nõtt a benzin ára, a gázolajé akkor sem emelkedett.