Így spórolj az üzemanyagon: 5 takarékos kisautó
2012.01.31
Habár ma már a csapból is az folyik, hogy a hibrid és az elektromos autókkal lehet csak igazán jelentõs összeget spórolni az üzemanyagon, az alábbi öt üzemanyag-takarékos dízel kisautó szintén komoly védelmet jelenthet pénztárcánk számára a benzinkutakon.

Habár a dízel autók átlagosan 2000-2500 dollárral többe kerülnek a hasonló felszereltséggel rendelkezõ benzines változatnál, jóval hamarabb visszahozzák ezt a plusz kiadást, mint a hibrid autók.

Miután az európai autógyártók tartják életben a dízel technológiát, nem meglepõ, hogy a Bankrate által ajánlott öt dízel kisautó mindegyike német gyártmány. A lista összeállításakor mindössze azt vették figyelembe, hogy dízel fogyasztású, és kis autó legyen. Az üzemanyag fogyasztásra vonatkozó adatok – mérföld per gallon (mpg) - az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) becslésein alapulnak.

2012 Volkswagen Jetta SportWagen TDI

Ára: $25,260

Futásteljesítmény: 30 mpg városban, 42 mpg autópályán és 34 mpg vegyesen

Ez az egyetlen kis dízel kombik a listán, mely lenyûgözõen üzemanyag-takarékosságának valamint 67 köbméteres maximális rakterének köszönhetõen különlegesen jó választásnak tûnik.

A listán található Audi A3-ast és a Golf TDI-t is ugyanaz a 140 lóerõs, 2 literes, turbófeltöltéses négyhengeres motor hajtja. A SportWagen utastere tágas és kényelmes, mûbõr kárpitozással. Raktere közel 33 köbméteres. Az alapfelszereltség listáján találhatóak a fûtött külsõ tükrök, légkondicionáló, sebességtartó automatika, állítható, teleszkópos kormánykerék, bluetooth, hat légzsák, fedélzeti számítógép és egy 10 hangszórós audio rendszer, hat lemezes CD lejátszóval, mûholdas rádió, érintõképernyõs vezérlés, iPod integráció és kiegészítõ jack bemenet.

2012 Audi A3 2.0 TDI Premium

Ára: $30,250

Futásteljesítmény: 30 mpg városban, 42 mpg autópályán és 34 mpg vegyesen

Az elsõkerék meghajtású Audi A3 Sportback különösen üzemanyag-barát. Motorháztetõje alatt egy 140 lóerõs, 2 literes, turbótöltõs, négyhengeres dízelmotor található. 60 mérföld/órára mintegy 8,9 másodperc alatt gyorsul fel a jármû. Öt személy teljesen kényelmesen tud utazni, melyet a közel 566 literes rakodótér is megkönnyít. Ezt 1100 literre lehet növelni a hátsó ülések lehajtásával. Az egyéb szabvány felszereltségek közé tartozik a kétzónás automata klímaberendezés, a bõr ülések, az állítható és teleszkópos kormánykerék, hat légzsák, a fedélzeti számítógép, valamint a 10 hangszórós audio rendszer.

2011 BMW 335d

Ára: $44,150

Futásteljesítmény: 23 mpg városban, 36 mpg autópályán és 27 mpg vegyesen

Ez az egyik legsokoldalúbb alapszintû dízel autó a piacon, amely számos konfigurációban és motorral kapható. A 3-as széria legjobb üzemanyag-fogyasztású autójaként ugyan 2100 dollárral többe kerül, mint a hasonlóan felszerelt 335i, azonban kombinált vezetés esetén 5 mérföld per gallonnal kevesebbet fogyaszt.
A 265 lóerõs, 3 literes, dupla turbó, hathengeres dízel soros motorja a hátsó kerekeket hajtja meg, egy hatfokozatú, automatára állítható váltó segítségével. 60 mérföld per órára mindössze 8 másodperc alatt gyorsul fel.  Öt utas számára biztosít kényelmes utazást, ugyanakkor csomagtere mindössze 339 literes.
Alapfelszereltség: fûtött külsõ tükrök, elektromosan állítható elsõ ülések, automata klímaberendezés, állítható teleszkópos kormánykerék, esõérzékelõ ablaktörlõ, fedélzeti számítógép, hat légzsák, napfénytetõ, 10 hangszórós audio rendszer CD lejátszóval, külsõ jack bemenet.

2012 Mercedes-Benz E-350 BlueTec

Ára: $51,690

Futásteljesítmény: 22 mpg városban, 33 mpg autópályán és 26 mpg vegyesen

Habár a Mercedes-Benz E-osztálya semmiképp nem sorolható a kisautók közé, az E-350 BlueTec a márka egyik legkisebb dízel autója, ezért érdemes megemlíteni. Az ötüléses E-osztály utastere tágas és kényelmes, csomagtere 453 liternyi felszerelést képes befogadni.  Az E-350 BlueTec-et 210 lóerõs, 3 literes, turbótöltéses V6-os dízelmotor hajtja, amely 6,7 másodperc alatt gyorsítja fel az autót 60 mérföld/órára. A standard funkciók közé az elõzõ modellekhez hasonló felszereltségek tartoznak, azonban 6 helyett 9 légzsákot, és 8 hangszórós audio rendszert kínál.

2012 Volkswagen Golf TDI

Ára: $23,995

Futásteljesítmény: 30 mpg városban, 42 mpg autópályán és 34 mpg vegyesen

A listán két Volkswagen modell is helyet kapott, nem meglepõ, hiszen bármely más autógyártónál több dízel személygépkocsit gyárt. Az ötös listán egyúttal ez a legolcsóbb is. Az ár ugyan kétajtós modellre vonatkozik, a négyajtós változás 700 dollárral többe kerül. Ennél a modellnél a hátsó utasok számára kisebb hely jut, de így is alkalmas öt fõ befogadására, habár négy fõ esetén a legkényelmesebb. Az osztott, lehajtható hátsó üléssel 425 literes raktér alakítható ki.  A motorháztetõ egy 140 lóerõs, 2 literes, turbótöltõs, négyhenges motort rejt. Az alapárba beletartoznak itt is a fûtött külsõ tükrök, légkondicionáló, a bõrülés, az állítható teleszkópos kormánykerék, hat légzsák, a sebességváltó automatika, fedélzeti számítógé, bluetooth, valamint egy 8 hangszórós audio rendszer, mûholdas rádióval, iPod integrációval és kiegészítõ jack bemenettel.