Otthontérkép: kiderült, kinek kell félnie lakásbetöréstõl!
2012.04.19
A budapesti lakásbetörések gyakorisága korántsem mutat egyenes összefüggést az ingatlanok értékével és a tulajdonosok vagyoni helyzetével – derült ki FHB Bank által, a Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium adatai alapján összeállított otthontérképbõl.

Észak-Buda II. kerületi részein, valamint Kõbányán és Felsõrákoson, Kispesten és Soroksáron kifejezetten magas a lakásbetörések lakásállományhoz viszonyított száma. Vagyis a budapesti ingatlantulajdonosoknak ezekben a városrészekben kell a legnagyobb eséllyel betörõkre számítaniuk – írja mai cikkében a Magyar Nemzet online.

A II. kerületben az ingatlanok értéke és az ott élõk jövedelme nagyon magas – az ingatlanok négyzetméterára meghaladja a 380 ezer forintot, és az egy fõre jutó jövedelem is kiemelkedõ nagyságú –, addig a fentebb említett négy másik területen mindenütt 220 ezer forint alatti a piacon kínált ingatlanok négyzetméterára, a lakók jövedelme pedig általában a budapesti átlagnál jóval alacsonyabb.

Ugyancsak ellentmond annak sztereotípiának, miszerint a betörõk a drága városrészek ingatlanjait részesítik elõnyben, hogy a budai hegyvidék XII. kerületben lévõ, értékes otthonokkal teletûzdelt részein viszont a budapesti átlagnál kevesebb a betörés. A felmérésbõl az is kiderült a III. kerületben és a Várban élõk is biztonságban érezhetik magukat.

A budai oldal délebbre fekvõ kerületeiben már összetettebb a kép. Az újbudaiaknak a budapesti átlagnál kisebb esélyük van arra, hogy otthonukba illetéktelenek jussanak be, de a délebbre fekvõ XXII. kerületben már a fõvárosi átlagnál több lakásbetörés történik.

A pesti oldalon Csepelen már kicsivel jobbak a kilátások, mint a már említett kõbányai, felsõrákosi, kispesti és soroksári ingatlantulajdonosok esetében, de az átlagosnál azért többször kell tolvajok látogatásával szembesülniük. A ferencvárosiaknak, valamint az észak-pesti kerületekben lakóknak már az átlagosnál kevesebbszer kell betörésre hazaérkezniük, a legjobb helyzetben pedig egyértelmûen az újpesti, káposztásmegyeri és zuglói otthonok gazdái vannak.