Nincs pénz egy európai hitelminõsítõre
2012.04.23
Nem lát esélyt egy európai hitelminõsítõ intézet létesítésére Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. Az európai intézet terve évek óta napirenden van az amerikai konkurencia ellensúlyozására, de egyelõre pénz sincs rá, és a német pénzügyminiszter szerint nem is lenne versenyképes – idéz egy német lapot az MTI.

\"Egy államilag létrehozott hitelminõsítõ, avagy akár az EU-Bizottság által alapított intézet nem lenne képes megállni a helyét a sikeres amerikai intézetekkel vívott ádáz piaci versenyben\" - jelentette ki Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

A politikus, akit a Leipziger Volkszeitung szombati száma idéz, nem tartja elképzelhetõnek hitelminõsítõ intézetek alapítványi üzleti modellben való mûködtetését sem, a jelenlegi német kormány állítása szerint legalábbis \"semmi esetre\" nem lenne hajlandó pénzt áldozni ilyen célra - közölte.

Joachim Poss, az SPD helyettes frakcióvezetõje a közös európai megoldás megtorpedózásával vádolta meg a német pénzügyminisztert. \"Ahelyett, hogy támogatná az európai törekvéseket az angolszász hitelminõsítõktõl való függés felszámolására, inkább elhatárolja magát\" - bírálta a pénzügyminisztert Poss.

Az EU-ban a pénzügyi válság kiteljesedése, 2008 óta téma a hitelminõsítõi piac 95 százalékát uraló és a válság elmélyülésében vétkesnek tartott \"három nagy\" - az amerikai Moody\'s és Standard & Poor\'s, valamint az európai Fitch Ratings - hatalmának megtörése egy új szereplõ piacra léptetésével.

A német Bertelsmann Alapítvány nemrégiben terjesztette elõ egy állami részvétellel mûködõ hitelminõsítõ intézet koncepcióját. Eszerint a nem profitérdekelt tervezett INCRA (International Non-Profit Credit Rating Agency) hitelminõsítõ mûködési költségeit egy 400 milliárd dolláros (306 milliárd euró) alapítvány finanszírozná, amelyben kormányok, vállalatok, más alapítványok és magánszemélyek is részt vehetnének. A Bertelsmann-Stiftung most a G20 tagállamokat kívánja meggyõzni a koncepció magvalósíthatóságáról.

A német kormány azonban már több alkalommal is hangsúlyozta, hogy ellenzi egy hitelminõsítõ intézet létesítését állami támogatással, mivel azt a piac politikai nyomásgyakorlási szándéknak tekintené.

Elõzõleg a Roland Berger tanácsadó cég próbálkozott a hitelminõsítõ létrehozásával, a német vállalat azonban éppen hétfõn közölte, hogy állami segítség nélkül nem sikerült összegyûjtenie az induláshoz szükséges 300 millió eurót.