Utasbiztosítás: olcsóbb lehet a hosszúhétvégéken
2012.04.26
A pár napra utazóknak nyújt kedvezményt a Posta Biztosító – tíz százalékkal köthetõ olcsóbban utasbiztosítás a hosszú hétvégékre

Az idei év bõvelkedik a hosszú hétvégékben, és a nyár kezdetéig még két ilyen alkalom nyílik arra, hogy hosszabban pihenhessünk. Ilyenkor jóval többen mozdulnak ki akár csak egy-két napra, mind belföldi, mind közeli külföldi úti célok felé. Utasbiztosítást viszont tapasztalataink szerint még mindig csak az utazók negyede köt, fõleg a rövid hétvégi kiruccanásokra. Pedig egy nap alatt is történhet olyan káresemény, amely százezrekbe, milliókba kerülhet a családnak.

A többnapos belföldi utazásokhoz kapcsolódó turisztikai kiadások 6,4 százalékkal nõttek 2011-ben, a magyar lakosság összesen 268,5 milliárd forintot költött turisztikai célra tavaly– áll a Magyar Turizmus Zrt. 2011-es statisztikáiban. A turisztikai motivációjú utazásokra fordított kiadás (259,2 milliárd forint) a teljes összeg 96,5 százalékát tette ki. A legnagyobb bevétel (157,7 milliárd forint) a szórakozáshoz, pihenéshez, üdüléshez, sporthoz köthetõ utazásoknak köszönhetõ, de jelentõsek az egészségmegõrzéshez (23,2 milliárd forint) kapcsolódó kiadások is.

Meglepõ adat, hogy a szomszédos országokba utazók alig 20-30 százaléka köt utasbiztosítást. A belföldi utak esetén, és fõleg a hosszúhétvégéken ez az arány még kisebb lehet, miközben az utasbiztosítások díja egy teljes utazás költségvetésén belül elenyészõ tétel, csupán néhány ezer forint. „A statisztikák alapján jól látszik, hogy az utasbiztosítási penetráció relatív alacsony szintjét nem feltétlenül a belföldi vagy külföldi utazások számának visszaesése okozza, hanem az, hogy egy utazás tervezésénél a teljes költségvetésbe még mindig nem épült be a biztosítás díja” – mondja Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója. „Különösen igaz ez a hosszú hétvégékre tervezett utazásokra, melyeket a legtöbben nem tekintenek igazi utazásnak, holott ezeken az utakon ugyanúgy bekövetkezhetnek komoly károk” – teszi hozzá.

Erre a jelenségre próbálja felhívni a figyelmet a Posta Biztosító, és kifejezetten ezekre az esetekre kínálja kedvezményes díjon utasbiztosítását az idei év tavaszától. „Hosszú hétvégékre kínált utasbiztosításunk minden fontos paraméterében megegyezik a klasszikus termékünkkel, akár a fedezeti szintekrõl, akár a szolgáltatási színvonalról legyen szó, de a hosszú hétvégék elõtt kötõknek 10 százalék kedvezményt adunk a biztosítás díjából, amivel egyfajta szemléletbeli változást próbálunk elérni” – magyarázza Pandurics Anett.

A kedvezményt csak a hosszú hétvégét megelõzõ két munkanapon lehet igényelni, minimum három napos utazásokra, amennyiben a biztosítás kezdõnapja a hosszú hétvégére vagy az azt megelõzõ két munkanap valamelyikére esik.