Megvan a megoldás a feledékeny autósoknak!
2012.04.26
Meglepõ és elgondolkodtató eredménnyel szolgált a Genertel több ezer autós körében végzett felmérése: az év közben kötött kötelezõvel rendelkezõ autósok harmada még mindig úgy véli, hogy kötelezõjének évfordulója december 31-én van. A fenti eredmény egyrészt magyarázatot ad arra, hogy az évközi szerzõdõk közül arányosan miért váltanak kevesebben, másrészt igazolja, hogy mekkora szerepe van az év végi kampánynak az ügyféltudatosság erõsítésében.

„A biztosítók a törvényi elõírásnak megfelelõen a biztosítási évforduló elõtt 50 nappal az évközi idõszakban is kiküldik érintett ügyfeleiknek a következõ évi díjról szóló tájékoztató levelet, amelyben megadják a szerzõdés évfordulóját és a  bónuszbesorolást is – tájékoztat Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Ez azonban önmagában kevés impulzus arra, hogy tudatosodjon: kizárólag ekkor van lehetõség a váltásra. Akik pedig az évforduló elõtt legalább 30 nappal nem mondják fel a korábbi kötelezõjüket, egy évig a korábbi szerzõdésükben ragadnak.”

Jelenleg az autósok közel 20 százalékát érinti az idén az évközi évfordulós váltás (nem számítva az év közben autót váltó, és ennek során új biztosítást váltó további néhány százaléknyi ügyfelet.) Az év végi váltók alig negyedérõl beszélünk tehát, akiknek a váltási dátuma ráadásul az év más és más napjaira esik. Mivel év közben nincs koncentrált idõpont, nyilvánvaló, hogy ilyenkor a piaci szereplõk és a média is jóval kevesebbet foglalkoznak a témával, mint az év végén. Mindez pedig érthetõvé teszi azt is, hogy az említett felmérés során az érintett autósok 34 százaléka miért gondolta helytelenül azt, hogy neki is december 31-én van a fordulónapja.

Hogyan ne mulasszuk el a lehetõséget?

Arra azonban, hogy biztosan ne csússzon le senki a szigorú határidõkrõl, már megszületett a megoldás: immár a lejárat elõtt hónapokkal is megköthetõ a következõ idõszakra vonatkozó biztosítás. Ehhez ráadásul számos kedvezmény is kapcsolódhat. Az év végi kampányban például több biztosító is adott néhány százaléknyi díjkedvezményt azoknak, akik a kampány idõszakában elõrehozva kötötték meg új évközi szerzõdésüket. A Genertel pedig az elsõ – és az idén egyetlen – olyan piaci szereplõ, amelyik külön kínál egy adott évközi idõszakra tarifakedvezményt: az április-májusi idõszakban náluk kötött (akár az év késõbbi hónapjairól elõre hozott) évfordulós kötelezõ biztosítások egy havi díját engedi el a társaság.

Év közben a magasabb díjak miatt még mindig sokaknak megéri váltani

Sok szakértõ véli úgy, hogy az évek során mélybe zuhant átlagdíjak miatt egyre kevesebb autós szánja rá magát a váltásra. A PSZÁF adatai szerint a 2012 év eleji átlagos állománydíj is 20.598 forint volt. Összehasonlításként álljon itt néhány régióbeli ország hasonló adata:

Az idei évtõl bevezetett baleseti adó ugyanakkor 30 százalékkal növeli a biztosítás díját, miközben évközi kötelezõk díjának átlaga eleve több ezer forinttal magasabb, mint az év végén kötött szerzõdéseké. Emiatt az évközi váltók zöme még mindig tud legalább 4-5 ezer forintnyi összeget spórolni, fõleg akkor, ha idõszaki kedvezményt is igénybe vesz.