Az autósoknak is kedvezne az új törvényjavaslat
2012.09.10
Mivel az évközi váltók száma és aránya folyamatosan bõvül, a piaci verseny fenntartásában marginálisra csökkent az évi egyszeri koncentrált díjhirdetés szerepe. Éppen ezért az autósok és a biztosítótársaságok számára is ideálisabb lenne az évközi többszöri KGFB díjhirdetés gyakorlata – emeli ki a PBA biztosítási alkusz szakértõje.

Már nem léteznek azok az okok, melyek indokolnák az évi egyszeri díjhirdetést, hiszen az alkuszok tevékenységének is köszönhetõen a fogyasztói szempontoknak is maximálisan megfelel a már kialakult, könnyen átlátható díjtarifálás. Az ügyfelek tájékoztatása teljeskörûen megvalósult, mindenki személyre szabottan válogathat az általa igénybevehetõ kedvezmények tárházából, megismerheti a kiegészítõ termékek széles körét és az együttkötési kedvezményeket. Az évközi többszöri díjhirdetést lehetõvé tévõ törvényjavaslat már az országgyûlés elõtt van, elfogadása esetén kedvezõ irányba módosulhatna a kötelezõ gépjármûbiztosítási tarifahirdetés szabályozása jövõ év januárjától.

„Kiszámíthatóbb üzletmenetet jelentene a biztosítóknak, ha egy esetleg túlzottnak bizonyuló díjcsökkentés és kockázatvállalás esetén menet közben korrigálni tudnának díjaikon, a bekövetkezett káresemények statisztikai adatainak ismeretében. Ugyanakkor a társaságok a túlságosan magas díjon bevállalt, de évközben meglepetést okozó kármentesen közlekedõ ügyfélcsoportoknak is kedvezhetnének év közben, s a jelenlegi módszerrel szemben lehetõség nyílna az esetleges évközi tarifacsökkentésre is, amely a jelenlegi gazdasági helyzethez való alkalmazkodás elengedhetetlen feltétele az ésszerû piaci versenyben. Így a társaságok e termékre vetített bevételei is kiszámíthatóbbá válnának” - összegzi az elõnyöket Horváth László, a PBA biztosítási alkusz gépjármûbiztosítási szakértõje.