Racionalizál az Aviva: egymilliárd fontot keres az üzleten
2011.06.23
Eladja autómentéssel, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégét, a RAC Ltd.-t az Aviva – jelentette be csütörtökön a társaság.

A brit Aviva csoport 1 milliárd fontért – várakozásokon felüli összegért – adja el autós asszisztenciát nyújtó üzletágát, a RAC Ltd.-t a Carlyle Groupnak. Az ügylet része a biztosítótársaság stratégiai döntéseinek, mellyel igyekszik biztosítói tevékenységére koncentrálni.

Az üzletág vételára tizenhétszerese a 2010. évi nettó eredményének, amely minden várakozást felülmúló ajánlat – derül ki a biztosító közleményébõl. A lépés illeszkedik a bizosító csoport stratégiájába is, miszerint alaptevékenységére és fontosabb piacaira igyekszik koncentrálni, továbbá az EU új tõkemegfelelési szabályrendszerére, a Szolvencia II-re való felkészülést is elõsegíti. A csoport jelenleg 30 országban van jelen, melybõl 12 országban vezetõ piaci szerepet tölt be.

Az üzlet, a 2010. decemberi eredmények alapján 600 millió fonttal növeli az Aviva nettó eszközértékét, míg a tárgyi eszközökét 1 milliárd fonttal, ami részvényenként 37 centet jelent. A csoport tõkeellátottsága 200 millió fonttal emelkedik, továbbá javul a cég likviditása is

Az Aviva 2005-ben vásárolta meg a RAC-t, 1,1 milliárd fontért, azóta azonban a társaság egyes üzletrészeit már értékesítette, többek között a BSM autósiskolát, és az Auto Windscreens-t. A társaság autómentésen kívül, asszisztencia-szolgáltatásokat is nyújt.

A RAC-t korábban 900-1000 millió fontra értékelték, amely tízszerese az évi Ebitda-jának, amely tavaly 85 millió font volt.