Aviva: fellázadtak a részvényesek a cégvezetõk fizetései láttán!
2012.05.04
Nagy-Britannia legnagyobb biztosítótársasága, az Aviva éves rendes közgyûlésén a részvényesek nem szavazták meg a kitûzött vezetõi fizetéseket. Az eset meglehetõsen kínos helyzetbe hozta a biztosítót – közölte a BBC.

Mint az már múlthéten kiderült, a részvényesek több szempontból is elégedetlenek voltak a vezetõi fizetésekrõl szóló jelentéssel, többek között az ügyvezetõ igazgatóknak felvételükkor fizetett összegeket is túlzottnak ítélték.

A részvényesek azt is kétségbe vonták, hogy a díjazás mértéke – tekintettel a 2011-es teljesítményre – megfelelõen tükrözi-e a tulajdonosi értékben bekövetkezett változásokat.

A tulajdonosokat különösen felháborította az új brit vezérigazgatónak, Trevor Matthewsnak csatlakozásakor kifizetett összeg nagysága. Az új vezetõ, aki december 2-án csatlakozott az Avivához évi 720 ezer fontnyi fizetést vesz fel. A december havi munkájáért 45 ezer fontnyi bónuszban is részesült, ezen kívül 470 ezer fontot kapott készpénzben és több mint 2 millió fontnyi részvénnyel is gazdagodott, amelyet kompenzációként kapott a biztosítótól, amiért eljött korábbi munkahelyérõl.

Mindezeken kívül egy hosszú távú ösztönzési rendszer részeként további kifizetésekre is számíthat a vezetõ, amennyiben az Aviva részvényeinek értéke meghatározott érték fölé kúszna. A kifizetések sora azonban még itt sem ér véget: 35 ezer fontot kapott ugyanis az ügyvédi költségeinek fedezetére és több mint ezer fontot autóhasználata finanszírozására.

A közgyûlésen nem csak a fent felsorolt kifizetési tételeken háborodtak fel a részvényesek, hanem az árfolyamok és az osztalék kifizetések csökkenésén is. Az Aviva részvényei ugyanis több mint 25%-ot zuhantak az elmúlt 12 hónapban.

A hét elején az Aviva csoport vezérigazgatója, Adrew Moss bejelentette, hogy mégsem emelik 1 millió font fölé fizetését, amely jelenleg 960 ezer fontot tesz ki.

A vezetõi díjazásokról szóló jelentésre a részvényesek 50%-a nemmel, 41% mellette szavazott, 9% pedig tartózkodott a szavazástól. Most fordult elõ negyedjére, hogy egy FTSE 100-ba tartozó vállalat részvényesei nem szavazták meg a vezetõk fizetését. A részvényesi szavazás ugyanakkor csak tanácsadó jellegû, nincsen kötelezõ érvénye a cég vezetése számára, ennek ellenére rendkívül kínos esetnek tekinthetõ.

Az Aviva már bejelentette, hogy átdolgozza a vezetõi fizetések rendszerét. A részvényesek szavazata megmutatta, hogy szorosabb kapcsolatot szeretnének látni a vezetõk fizetése és a tulajdonosi értékteremtés között.