Válság elõtti szinten a milliárdosok vagyona
2011.06.23
Miközben a milliárdosok vagyona 2010-ben ismét válság elõtti szintre emelkedett, demográfiájukban változás állt be: egyre több a fiatal vagyonos, ami a vagyonkezelõket is szemléletváltásra kényszerítheti – derül ki a 2011-es World Wealth Reportból.

A Capgemini és a Merrill Lynch Global Wealth Management által készített jelentés szerint tavaly szolidan emelkedett a világ milliárdosainak vagyona, akik közé az egymilliárd dollárnál magasabb befektetõi vagyonnal rendelkezõk tartoznak.

Teljes vagyonuk tavaly 9,7 százalékkal, 42,7 ezer milliárd dollár fölé emelkedett, amely meghaladja a válság elõtti, 2007-es 40,7 ezer milliárd dolláros szintet. 2009-ben a vagyonnövekedés ennél is dinamikusabb, közel 19 százalékos volt.

Eközben a milliárdosok száma szintén emelkedett: 8,3 százalékkal, közel 11 millió fõre. Földrajzilag a listát továbbra is Észak-Amerika vezeti, ahol 3,4 milliárdos lakik, a csendes- óceáni régióban 3,3 milliárd, amely idén elõször haladja meg az európai milliárdosok 3,1 milliárd fõs számát. Az összvagyon nagysága alapján szintén Észak-Amerika áll az elsõ helyen, ahol 11,6 ezer milliárd vagyon összpontosul.

Az elemzés szerint az elkövetkezõ években egyre nagyobb lesz a 45 év alatti milliárdosok száma, amely a vagyonkezelõket is szemléletváltásra készteti ügyfélszámuk növelése érdekében. 2010-ben a fiatal vagyonosok aránya elérte a 17 százalékot, míg 2008-ban még csak 13 százalékot tettek ki. Az ázsiai és csendes-óceáni régióban azonban jóval magasabb a fiatalok aránya: tavaly 41 százalékuk 45 év alatti volt, ezzel szemben Észak-Amerikában mindössze minden tízedik milliárdos ilyen fiatal, 68 százalékuk pedig 55 év feletti.

Ugyan a demográfiai váltás lassan zajlik – évente 1-2 százalékkal nõ a fiatalok aránya – azonban a következõ években ez felgyorsulhat. A vagyonkezelõk által kezel vagyon már eddig is jelentõsen, 49 százalékkal csökkent a fiatalok irányába történt vagyonátcsoportosulás miatt. Éppen ezért új stratégiát kell kidolgozniuk a fiatal ügyfelek megszerzéséért – állítja a tanulmány. Ide tartozik a valós idejû kommunikációs technológiák alkalmazásától, a transzparencia és hatékonyságnöveléssel elérhetõ bizalomszerzésig, vagy a fiatalabb pénzügyi tanácsadók alkalmazásáig számos módszer.

Eközben a vagyonosok kockázatéhsége is megnövekedett: 2010-ben vagyonuk 33 százalékát már részvényekben tartották, szemben a két évvel ezelõtti 29 százalékkal.