Így spórolj az üzemanyagon – tippek autóvezetõknek
2012.05.09
Tavaly ilyenkor a benzin országos átlagos ára 384 forint, a gázolajé pedig 362 forint volt, ezzel szemben ma rendre 430, illetve 431 forint. Habár az elmúlt hetek rekord magas áraihoz képest némileg csökkentek az üzemanyagárak, még mindig spórolásra adnak okot. Íme néhány egyszerû módja a megtakarításnak!

A kulcs a vezetési szokások megváltoztatásában rejlik, amellyel a jármû üzemanyag-fogyasztásán javíthatunk. A két legrosszabb módja az üzemanyag-pazarlásnak ugyanis az agresszív vezetés és a gyorsítás. A mai rohanó életmód miatt az autósok nagy része egyik helyrõl a következõ találkozóra siet, amely agresszív vezetési stílust, hirtelen sebességváltásokat eredményez. A lassabb és okosabb vezetéssel azonban jelentõs üzemanyag-megtakarítást lehetne elérni.

Az agresszív vezetés, a hirtelen gyorsítás és fékezés akár 33%-kal is ronthatja a jármûvek kilométer-teljesítményét, nem beszélve a jármû túlzott kopásáról – legalábbis ezt állítja az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DOE).

A jármû üzemanyag-fogyasztására az autópályán történõ gyorsulás van a legrosszabb hatással, hiszen 90 km/h sebesség felett már rohamosan emelkedik az autó fogyasztása a megnövekedett szél és aerodinamika miatt. A megengedett sebességgel történõ haladás, különösen az autópályán akár 23%-kal is javíthatja az autó kilométer-teljesítményét – állítja a DOE.

A vezetési szokások megváltoztatásával tehát jelentõs megtakarításokat lehet elérni a benzinkutakon. Még a DOE legkonzervatívabb becslései szerint is legalább 5%-kal csökkenthetõk az üzemanyag-költségek a fenti megoldásokkal.