Megugrott az Aegon negyedéves profitja
2012.05.10
A holland Aegon biztosító 521 millió eurós adózott eredményt jelentett csütörtökön az elsõ negyedévrõl, amely 59 százalékkal meghaladja a tavalyi elsõ negyedévi 327 milliót, a csökkenõ értékleírásoknak és adóváltozásoknak köszönhetõen.

Az egyszeri tételek és könyv szerinti értékváltozások nélkül számolt adó elõtti eredmény is nõtt, de csak 3 százalékkal 425 millió euróra – közölte az MTI.

A bevétel 25 százalékkal 1,758 milliárd euróra gyarapodott az elõzõ év hasonló idõszaki 1,411 milliárdhoz képest. Ezen belül az új életbiztosításokból származó bevétel 11 százalékkal 445 millió euróra fogyott.

Az Aegon Magyarországon a nem életbiztosítási piac 11 százalékát birtokolta tavaly, ezzel a negyedik helyezett volt. Az életbiztosítások piacán - az egyszeri díjas bevételeket leszámítva - 12,8 százalékos részesedéssel a második volt.

Idén az Aegon úgy döntött, hogy jogutód nélkül megszünteti magyarországi magánnyugdíjpénztárát. Ezt a magánnyugdíjpénztári szektort érintõ, megváltozott szabályozási környezettel, a biztonságos és tervezhetõ mûködtetés ellehetetlenülésével magyarázták a cégnél. A döntés nem érinti az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári ágazatát.

A Kormányzati Ellenõrzési Hivatal (Kehi) a magánnyugdíjpénztárak ellenõrzése kapcsán a mûködési költségek kezelése miatt a napokban három pénztár, az AXA, az Erste és az Aegon magánnyugdíjpénztár esetében kilenc büntetõ feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.